Ur filmen ”Taikon” Foto: SF

Ett tidsdokument om kamp

Uppdaterad
Publicerad

Katitzis skapare får själ med Lawen Mohtadi och Gellert Tamas nya film – ”Taikon”, fritt baserad på Mohtadis bok ”Den dag jag blir fri”.

Ett oändligt antal demonstrationer och möten med makthavare om romers rättigheter utspelade sig i Sverige på 50- och 60-talet. Katarina Taikon, författare, blev kampens förgrundsgestalt.

I filmen om henne får barnboksförfattarens politiska karaktär ta plats, tycker Kulturnyheternas recensent Fredrik Sahlin.

– Det var framförallt spännande att få reda på hur lite jag visste om Katarina Taikon... För mig har hon mest varit författaren bakom Katitzi-böckerna, men här träder en stridbar, internationell revolutionär fram. Det är smått tragikomiskt att se hur dåtidens politiker vrider sig som maskar på kroken när de konfronteras med hennes energi.

”Ett tidsdokument”

Filmen bygger på intervjuer med dem som stod Katarina nära. Men även på ett rikt arkivmaterial.

– Det är ett intressant tidsdokument med självklara trådar fram till vår tid, inte minst till den eländiga situationen för de romska tiggare, som blivit en del av vår vardag. Katarina Taikon ger ännu en gång, och postumt, romerna ett ansikte, säger Fredrik Sahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.