Att begränsa tv-utbudet i olika länder kan bryta mot EU:s konkurrensregler. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

EU anklagar filmjättar för konkurrensbrott

Uppdaterad
Publicerad

Regionala begränsningar på kabel-tv och streaming kan bryta mot EU:s konkurrensregler. Därför öppnas nu ett konkurrensbrottsärende gentemot filmjättar som Warner, Sony och Disney.

EU har inlett ett antitrustärende gentemot sex av världens största filmbolag. Bakgrunden är att företag som Disney och Warner Bros skrivit avtal med den brittiska tv-kanalen Sky som innebär att filmer och tv-serier visas exklusivt i Storbritannien. Kunder i andra länder har inte tillgång till materialet.

– Europeiska konsumenter ska kunna se ett komplett tv-utbud för tjänster de betalar för, oavsett var de bor inom EU. Vår undersökning visar att så inte är fallet idag, säger EU-kommissionären Margrethe Vestager till AP.

Geo-blockering otillåtet

Företagen som nämns i ärendet är NBC Universal, Paramount Pictures, Sony, 20th Century Fox, Disney, Warner Bros, som alla skrivit kontrakt som begränsar Sky från att erbjuda deras material utanför Storbritannien och Irland genom kabel-tv och streaming.

Kontrakten kan strida mot EU:s regelverk för fri handel, enligt EU:s exekutiva kommission. Fallet kan ha stora konsekvenser för europeiska tv-tjänster, där regionala begränsningar, så kallad ”geo-blockering”, är praxis.

Kan påverka EU:s tv-utbud

EU meddelade att man också kommer att inleda granskningar av Canal Plus, Spanska DTS samt Skys tv-verksamhet i Tyskland och Italien. Om populära streamingtjänster som HBO Nordic och Netflix också kommer att påverkas är oklart i nuläget.

Om EU-kommissionen kommer fram till att filmbolagen har brutit mot konkurrensreglerna kan påföljden bli böter med upp till tio procent av den årliga omsättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.