Fartstreck och svettdroppar i ”Dyke Hard”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska lågbudgetfilmen ”Dyke Hard” hade förhandsvisning i går och det ledde till ett förtjust jubel i sociala medier. Filmen har officiell premiär på Stockholms filmfestival nästa vecka och Kulturnyheterna har träffat filmens regissör Bitte Andersson.

– Det var bara jag som jobbade heltid med filmen så jag gjorde mycket av kostym och scenografi själv, säger Bitte Andersson.

De tuffa arbetsdagarna fick konsekvenser för produktionen.

– Inspelningsdagen började ofta med att jag var helt slut. Andra i teamet fick hoppa in och regissera, eller skådisarna fick regissera sig själva. Jag nog ganska svår att få kontakt med kanske tyvärr. Men de gjorde det sjukt bra ifrån sig i alla fall. Kanske bättre än om jag hade lagt mig i för mycket, säger hon.

Inspiration från serier

Filmen handlar om ett rockband på en roadtrip till en stor musiktävling. På vägen råkar de ut för en massa ninjas, cyborger från framtiden, spöken, fängelseupplopp och mycket annat. Det här är den första filmen Bitte Andersson gjort, egentligen är hon serietecknare. Något som märks även i ”Dyke Hard”.

– Det är fartstreck när man springer och svettdroppar som flyger ut, ett seriemässigt bildspråk kan man säga.

Fler och fler personer har engagerat sig i produktionen, till slut var det 300 personer inblandade i filmen.

– Jag tror att de flesta människor som aldrig får se sig själva representerade på film kan känna en saknad, som massmedia ser ut nu så är det många som känner sig alienerade, säger Bitte Andersson. Man känner kanske att man inte är en riktig person eller att man inte riktigt räknas. Att man är för ful eller för tjock och gammal eller så. Därför tror jag att många blir väldigt glada av att få känna igen sig i någon person som är med på film.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.