Foto: TT/AP

Fega lejonets kostym såld

Publicerad

Lejonets kostym från filmen Trollkarlen från Oz har sålts på auktion. Priset hamnade på 22 miljoner kronor.

Musikalfilmen ”Trollkarlen från Oz” spelades in 1939 med Judy Garland i huvudrollen och innehåller bland annat sången ”Over the Rainbow”. Det var Bert Lahr som spelade det fega lejonet. Han har berättat i flera intervjuer att kostymen, som är gjord av äkta lejonpäls, var otroligt varm.

– Jag svettades ymnigt och fick lov att kylas ned mellan tagningarna.

Fick torkas med hårtork

De starka och värmealstrande lamporna som användes vid inspelningarna bidrog också och kostymen fick torkas med hårtork innan han kunde sätta på sig den igen.

Kostymen låg bortglömd i många år i en av filmbolaget MGM:s lokaler och räddades därifrån av en städare någon gång på 70-talet.

Det var auktionshuset Bonham som bjöd ut kostymen från den världsberömda filmen till försäljning. Vinnande budet blev på över tre miljoner dollar, eller 22 miljoner kronor, skriver AFP.

Mer filmrekvisita såldes

Även pianot som Dooley Wilson spelade ”As Time Goes By” på för Humphrey Bogart och Ingrid Bergman i filmen Casablanca såldes. Priset blev 3,4 miljoner dollar.

Den dyraste filmrekvisita som sålts var James Bonds Aston Martin från filmerna Goldfinger och Thunderball. Den såldes för 4,6 miljoner dollar, 33 miljoner kronor, 2010,enligt autoblog.com.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.