Hög tid att digitalisera filmskatten

Publicerad

Om inte arkiven med 35-millimetersfilmer digitaliseras inom kort kan filmerna försvinna för alltid, varnar Nikola Mazzanti, chef för Belgiens filmarkiv.

Filmtekniken blir bara bättre och bättre. Men att spara filmskatten som redan finns är ett problem.

Krävs fungerande maskiner

Enligt Nikola Mazzanti, chef för det belgiska filmarkivet, har vi bara tio år på oss att digitalisera filmarkiven i Europa, medan det ännu finns maskiner som kan hanatera 35-millimetersfilm. Därefter kan det vara försent.

– I värsta fall kommer vi att glömma bort 100 års historia. Det gäller givetvis alla filmer som visar hur vi levde under 1920-tal, 30-tal och 40-tal. Det är en otäck framtid om vi inte kan visa våra barnbarn hur morfar levde, säger han.

Problem att lagra

Mari Sol Perez Guevara, koordinator för filmarvsfrågor för EU-kommissionen, instämmer.

– Den digitala tekniken ger oss enorma möjligheter att få tillgång till material. Man kan få det via läsplattor, internet eller betalkanaler. Men vi kan bara dra nytta av den digitala eran om materialet digitaliseras, säger hon.

Därefter finns ett fortsatt problem. Fysiska filmrullar kan bevaras under lång tid om de förvaras kallt, men att lagra den nya tekniken är svårare.

– En digital fil blir omöjlig att avkoda efter ett par, tre år Mari Sol Perez Guevara.

Reporter i inslaget: Ditte Hammar

Foto/klippning: John Kassman

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.