Film&TV-Producenternas ordförande Björn Rosengren, Teaterförbundets ordförande Anna Carlson och Folkets Hus och Parkers vd Calle Nathanson är några av dem som deltar i uppropet. Foto: TT

Filmbranschen protesterar mot kulturbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Ordförande för elva filmorganisationer gör nu ett gemensamt upprop mot den svenska filmpolitiken, efter regeringens nya kulturbudget.

Efter kritik från flera håll i filmbranschen om regeringens nya kulturbudget gör nu elva film- och skådespelarorganisationer gemensam sak i sin kritik av den svenska filmpolitiken.

I ett gemensamt pressmeddelande kräver nu bland annat ordförandena från Film och TV-producenterna, Sveriges Dramatikerförbund och Sveriges Filmregissörer att möte med kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) för att diskutera frågan.

Filmavtalet

”Ett svek”

Kritiken handlar bland annat om att momsen på biobesök höjs från 6 till 25 procent, och att filmavtalet ersätts med ett årligt produktionsstöd på 235 miljoner kronor för 2017 och 2018. Produktionsstödets budget innebär att det blir 15 miljoner kronor mindre till svensk filmproduktion under de åren, enligt filmbranschsrepresentanterna.

”Detta är inte bara ett svek mot de löften som ministern gav i våras, utan en katastrof för svensk film”, skriver organisationerna i sitt gemensamma pressmeddelande.

Fakta: De deltar i uppropet

Film&TV-Producenterna

Björn Rosengren, ordförande

Teaterförbundet / för scen och film

Anna Carlson, ordförande

Sveriges Dramatikerförbundet

Camilla Ahlgren, ordförande

Sveriges Filmregissörer

Christina Olofson, ordförande

Oberoende Filmares Förbund, OFF

Johan Seth, ordförande

Sveriges Biografägareförbund

Peter Fornstam, ordförande

Film Väst

Tomas Eskilsson, VD

Sveriges Filmuthyrareförening u.p.a

Eric Broberg, ordförande

Riksföreningen Våra Gårdar

Thomas Olli, VD

Riksföreningen Biograferna

Lars Gillegård, ordförande

Folkets Hus och Parker

Calle Nathanson, VD

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmavtalet

Mer i ämnet