Foto: TT

Kontroversiell filmfestival i Moskva ställs in

Uppdaterad
Publicerad

En rysk filmfestival som fokuserar på filmer med i Ryssland kontroversiella teman har ställts in – till förmån för en annan, som faller Putin mer i smaken.

Festivalen Moscow Premiere, som fått stöd av kommunen i Moskva de senaste tolv åren, skulle ha gått av stapeln för 13:e gången den andra september.

Men på tisdagen kom ett brev från Moskvas kulturstyrelse, som meddelade arrangörerna att allt ekonomiskt stöd till festivalen dras in.

Kontroversiella filmer

Filmkritikern Vyacheslav Shmyrov, som håller i Moscow Premiere, säger att beskedet kom alldeles för sent för att festivalen skulle kunna räddas, och beklagar beslutet.

– Vår festival pågick i tolv år och hade ett väldigt annorlunda program. Vi visade ju filmer som Russia-88 och Winter's path, säger han.

Går till Putinvänlig festival

”Russia-88” handlar om ryska nynazister och ”Winter's path” om HBTQ-rörelsen, vilket gör det till kontroversiella filmer i Ryssland.

Det kommunala festivalstödet ska istället gå till en ny ”positiv, ungdomsorienterad” filmfestival. Och chef för den är kommunpolitikern Yevgeny Gerasimov, från det styrande partiet Enade Ryssland, rapporterar Hollywood Reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.