Filmkollektivets unika bilder inifrån Syrien

Uppdaterad
Publicerad

En syster berättar rakt in i kameran om sina döda lillebror, en krypskytt talar om sin vardag och en bomb slår ner framför en bil. I det syriska filmkollektivet Abounaddaras filmer skildras livet i inbördeskrigets Syrien på ett rättframt och konstnärligt sätt i en tid när få bilder tar sig utanför landets gränser.

Inbördeskriget i Syrien har pågått sedan 2011 och de flesta bilder som når medierna är de som visar konsekvenserna av våldet: hundratusentals människor som på flykt i båtar, lastbilar och till fots tar sig till Europa.

De bilderna kommer i en riklig ström till medierna samtidigt som bilderna inifrån Syrien är få och ensidiga. Fotografer och journalister anser det för farligt att ens ta sig dit och rapportera.

En film varje fredag

Men varje fredag sedan krigets början har det syriska anonyma filmkollektivet Abounaddara lagt upp en video på filmsajten Vimeo som ger en annan bild av livet inifrån Syrien.

I korta filmer, ofta bara några minuter långa, visas vardagliga situationer ur ett land i krig. På ett intimt och ärligt sätt berättas historier om människorna som stannat kvar i Syrien.

Emergency cinema

Det är politiska filmverk som med konstnärliga berättargrepp blandar humor, sorg och ilska för att föra fram sina budskap. Abounaddara själva kallar sina filmer för ”emergency cinema”: nödfilm.

– Med nödfilm för vi krig på två fronter, mot regimen och mot marknadens regler som kränker vår värdighet. I dag ser hela världen bilder på syriska lik som skändats, torterats och är täckta av blod, säger Charif Kiwan, Abounaddaras talesperson till SVT:s Kobra.

Filmmakarna bakom Abounaddara är självlärda och anonyma. De framträder bara genom sin talesperson Charif Kiwan. För honom var det fyra år sedan han lämnade Syrien. Sedan dess har han fört filmkollektivets talan runt om i världen.

I dag hyllas Abounaddara runt om i världen för sina filmer. För några veckor sedan var Charif Kiwan i New York för att ta emot ett pris åt filmkollektivet.

Kritisk mot medierna

Han är kritisk till hur medierna porträtterar konflikten och syrierna och menar att Abounaddara är emot en sensationslysten marknad som inte har något intresse av att skildra vanliga människors vardagsliv.

– Alla parterna i konflikten vill kontrollera hur man framställs. Alla vill ha monopol på bilden av syrierna.

Mer om Abounaddara kan man se i kvällens Kobra i SVT1 tisdag 10 nov kl 22.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.