Foto: Njutafilms

Splatter, uselt skådespeleri och lite naket i The reckoning

Uppdaterad
Publicerad

Trovärdigheten får sig en rejäl smocka redan i de första scenerna, och återhämtar sig aldrig riktigt efter det.

Fredrik Sahlin har lidit sig igenom skräckfilmen The reckoning.

Smäktande stråkar, gravt överspel à la stumfilm, en ständigt välsminkad kvinna som ska föreställa slitsam bondhustru och så, som en sista liten kalkonpiruett: ösregn från tydligt klarblå himmel.

Ja jisses, trovärdigheten får sig en rejäl smocka redan i de första scenerna av The reckoning och återhämtar sig aldrig riktigt efter det.

Filmrecensioner

Den alltid välfönade Grace kämpar för sitt liv i pestens och häxjaktens 1600-tal. När hennes man märker av de första symptomen på att han har drabbats av farsoten tar han sitt eget liv, för att skydda fru och nyfött barn.

Den elake markägaren som äger den bit land som paret arrenderar tar chansen och försöker kliva i den döde mannens ställe – och säng.

När Grace lyckas slå sig fri från markägarens våldtäktsförsök straffar han henne genom att sprida ett rykte om att hon står i förbund med djävulen. Mer än så behövs inte i 1600-talets England: snart sitter hon fängslad och får utstå ”renande” tortyr i kyrkans regi.

Jo, lite mer sliten ser hon allt ut, där i fängelsehålan; mask- och sminkteamet har kostat på henne en aning rufs i kalufsen, vilket i och för sig är onödigt eftersom kameran mest fokuserar på Graces inte sällan nakna bakdel?

Kanske är hon besatt av djävulen ändå? vill filmmakarna få oss att undra. Det skulle i alla fall förklara varför hon efter att ha blivit förnedrad och torterad, rullar runt i fängelsehålans smuts och hänger sig åt någon slags lustfylld sexfantasi – där även Satan själv dyker upp med erigerad blick.

Den som likt undertecknad hade hoppats på en syskonfilm till Robert Eggers succéhorror The witch från 2015 blir besviken. För att uttrycka det mycket milt.

Det är värt att notera att The reckoning är regisserad av Neil Marshall som för 15 år sedan gav oss den skönt ångestladdade grottskräckisen Instängd (The descent). Men efter det har han fört en tynande tillvaro som bruksregissör, och hans aktier på marknaden stärks knappast här.

Splatter, uselt skådespeleri och lite naket... hm... det påminner om något... jo, just det ja: alla de där C-filmerna som förr i tiden smög sig in på videobutikernas hyllor, utan att först passera biografen.

Även The reckoning hoppar över bion och går direkt till vod, som många andra filmer under pandemin, men i just det här fallet har det nog inte med coronan att göra.

Svensk premiär på strömningstjänsterna 5 februari.

The reckoning

Betyg: 1

Regi: Neil Marshall

Manus: Charlotte Kirk, Neil Marshall m fl

I rollerna: Charlotte Kirk, Joe Anderson, Steven Waddington m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet