Sommartider lockar fler till biograferna. Foto: AP/TT

Filmsugna semesterfirare ger stark biosommar

Publicerad

SF och Folkets Bio visar starka siffror, men om det beror på det dåliga vädret är inte säkert.

Biosommaren har varit starkare i år än förra året, enligt SF Bio och Folkets Bio. Det visar en undersökning som Kulturnytt har gjort.

För Folkets Bio del har man nästan tredubblat besökssiffrorna, från 5000 förra året till 14 000 i år. Anna Josefsson på Folkets Bio utesluter inte att den regniga sommaren kan ha lockat fler still salongerna, men tror att ett ovanligt starkt utbud också kan ha bidragit.

Semestertider påverkar

För SF:s del ser man en femprocentig ökning av besökare för både juni och juli. Men att det är vädret som styrt vill man inte veta av, istället lyfts det egna filmsortimentet fram.

– Vi vet av erfarenhet att vädret spelar mindre roll. Man är ändå ledig och har fler möjligheter att gå på bio. Det är framförallt filmerna det beror på, säger Tomas Runfors, informationschef på SF Bio, till Kulturnytt.

Bland sommarens publikfavoriter finns bland andra ”Jurassic World”, ”Terminator: Genisys” och dokumentären om Amy Winehouse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.