Iranska regissören Asgar Farhadi. Foto: TT / AP

Flera stjärnor kan bojkotta Oscarsgalan

Uppdaterad
Publicerad

Efter att USA infört flyktingstopp och nya inreseregler är reaktionerna världen över starka. Nu påverkas även kulturlivet, när flera nominerade överväger att bojkotta Oscarsgalan i februari. En av dem är den svenska skådespelerskan Bahar Pars.

”En man som heter Ove” är nominerad till både årets utländska film och bästa smink på den prestigefulla galan den 26 februari. Men nu kan en av filmens huvudpersoner, skådespelaren Bahar Pars, utebli från galan. Anledningen är USA:s nya inreseregler.  

– Det är fruktansvärt rasistiskt. Jag finner inga ord, säger Bahar Pars till Sveriges Radios Kulturnytt.

Trumps inreseförbud

Pars, som kom till Sverige från Iran som 11-åring, menar att det känns fel att åka till USA i dessa tider, i synnerhet eftersom hon i ”En man som heter Ove” spelar en kvinna som själv flyttat till Sverige, och som berör immigrationsfrågan. Men hon har inte bestämt sig ännu.

– Jag är väldigt känslomässigt skärrad av det här. På ett annat sätt vore det också skönt att åka dit och, om vi vinner priset, få prata till hela världen och säga att det här är fel, säger hon till SR.

Fler avstår medverkan

Samtidigt kommer beskedet att den iranske regissören Asghar Farhadi, som är nominerad till bästa utländska film för ”Forushande”, inte kommer att delta på Oscarsgalan. Eftersom Iran är ett av de sju länder som belagts med inreseförbud är det även oklart om han ens skulle kunna komma in i USA i nuläget.

”Jag beklagar att meddela att jag har beslutat att inte närvara vid Oscarsgalan tillsammans med mina kamrater i filmvärlden”, skriver regissören i ett uttalande till New York Times.

Farhadi understryker att det inte rör sig om en bojkott av själva Oscarsgalan, då han är övertygad om att fler i filmvärlden vänder sig mot ”den fanatism och extremism som äger rum”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet