Franska nerver

Uppdaterad
Publicerad

Originaltitel: Les émotifs anonymes Betyg: 3 av 5 Regi: Jean-Pierre Améris I rollerna: Benoît Poelvoorde, Isabelle Carré, Lorella Cravotta, Lise Lamétrie

Två personer lider av patologisk blygsel men gör vad de kan för att övervinna sina hinder och närma sig varandra.

Ägaren till en chokladfabrik, Jean-René vågar inte annat än att anställa Angélique, den första som söker jobbet som försäljare till hans nedåtgående affärsverksamhet.

Hon råkar i hemlighet vara traktens anonyma chokladkmästare, men har svårt med kontakten till andra och söker tjänsten som försäljare av misstag. När hon väl fått den och inser vad hon gett sig in i, är hon för blyg för att säga upp sig.

Det är rart berättat, miljöerna bland de gamla gathusen, chokladbutikerna och den lilla chokladfabriken är charmiga. Och svärtan ligger på lur, för socialångesten är verkligt svår för de blyga tu, även om komiken är lättsam och gestaltningen försynt. Man fäster sig vid karaktärerna som visar prov på stort mod och till och med våghalsighet inom ramen för vad de klarar.

”Franska nerver” är en film som har valt sin form, som håller sig till den och som är lojal mot karaktärerna på ett ömsint och smakfullt sätt.

Det är en lättnad att, trots att det barkar hän mot ett oförskämt lyckligt slut, blir varken konfetti, ris eller en folksamling som brister ut i hurrarop och applåder. Utan en hoppfull och anspråkslös final som passar rollfigurernas känsliga naturer.

Isabelle Espinoza

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.