Foto: Folkets Bio

”Frihet bakom galler”

Uppdaterad
Publicerad

Unikt och knäckande sevärt om kvinnor i afghanskt fängelse.

”Frihet bakom galler” är en dokumentär som handlar om liveti ett afghanskt kvinnofängelse. Filmen följer några kvinnor som avtjänar straffför moraliska brott. Brott som har högre straffsatser än mord.

De är dömda till sådär en tio eller 15 års fängelse, exempelvis för att harymt från sina män som misshandlar dem, eller för att de har stuckit med enälskare trots att familjen bestämt att de ska giftas bort.

Filmrecensioner

Fyra rum som öppnar sig mot en jordig innergård är dengemensamma, trånga skådeplatsen för 40 kvinnors liv, och deras barn. Det är ettfattigt liv utan tillräckligt med mat eller mediciner.

De tvättar lakan i baljor på gården, lagar mat, leker, sjunger och grälar.Läget är desperat men kvinnorna framträder som starka… ja, nästanokuvliga.   

En ung kvinna som inte har mjölk åt sin späda son, kämpar för att fåihop pengar till bröstmjölksersättning. Aldrig, aldrig kommer hon att ge uppkampen för att kunna behålla sin son hos sig, säger hon till kamerateamet. Denlille är hennes stolthet.

Tre månader senare berättar hon för filmarna att hon tvingats sälja honom.

En annan kvinna tvagar tvätten som hon låtit skicka efterfrån sin älskare; han lever som fånge på andra sidan muren, på herrsidan avfängelset. Hon vill inte att någon annan ska tvätta hans tvätt. De tvågreps tillsammans när de rymde för att leva ihop.

Med hjälp av barn som springer mellan avdelningarna med budskap påpapperslappar, håller de kontakten, och hon hoppas att de någon gång kan giftasig. På så sätt skulle hon rädda livet. För utanför fängelset hotar familjensdödsdom för den vanheder hon orsakat.

En manlig rundkindad fängelsevakt, med mild uppsyn, serefter de kvinnliga fångarna. Han bossas runt av de egensinniga, färgstarkakvinnorna som är begränsade inom ett vidrigt system och vars potential rinnerbort med leran i regnvattnet på fängelsegården.

Beskrivningen av mikrosamhället innanför murarna målar upp en, förkvinnorna, tröstlös bild av det post-talibanska samhället utanför.

Till och med fleråriga fängelsestraff innebär, relativt sett, en frihet. Friheti att styra vardagen och hävda sin mening mot orättvisor i det lilla. Deslipper misshandel och dödshot.

Det är intressant, sevärt och knäckande. Och en fantastisksak, att som biopublik få möta kvinnor i denna unika stängda värld.

”Frihet bakom galler”

Betyg: 4

Regi: Nima Sarvestani & Maryam Ebrahimi

Med: Sima, Sara, Najibe, Latife m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet