Billy Hope reser sig på nio Foto: Scanbox

”Såpiga knogmackor”

Uppdaterad
Publicerad

Bra boxning men platt underdogmyt, tycker Kristoffer Viita om ”Southpaw”.

Boxningsfilm 2015 är en anakronism som heter duga. Floyd Mayweather och Manny Pacquiaos megamatch i maj drog visserligen in 400 miljoner dollar i pay per view-pengar, men den sortens events blir ovanligare och den blodtörstiga publiken har börjat söka sig till MMA. Ändå är ”Southpaw” bara början på en våg av nya boxningsfilmer från stora Hollywoodstudios. ”Bleed for this”, Hands of stone” och ”Creed” är bara tre exempel på gång inom det närmsta halvåret (den sistnämnda är tänkt att reboota ”Rocky”-serien).

Oavsett om det är nostalgi, lathet eller ren slump kommer vi alltså få tugga i oss en hel del gammeldags knogmackor.

Filmrecensioner

Först ut är alltså ”Southpaw”, en föga originell genomkörare i den klassiska mytologin om att komma från ingenting, brottas med sina inre demoner och hitta disciplinen för att slå sig upp till toppen. Det må vara premissen till alla boxningsfilmer, men ”Southpaw” drunknar nästan i sitt eget underdogkomplex.

Sluggern Billy Hope (Jake Gyllenhaal) växte inte bara upp på ett barnhem. Det var också där han träffade sin fru Maureen (Rachel McAdams) och hittade kraften att bli världsmästare i boxning.

 I efterspelet av en match blir Hope utmanad av en ung boxare och en onödig konfrontation senare blir hans fru skjuten till döds i en hotellobby. Billy dras ned i en spiral av sprit och sorg och tappar vårdnaden om sin dotter.

 När han sedan måste göra comeback är det för att 1) hämnas sin hustrus död och 2) rädda sin dotter undan samma öde i systemet som han själv gått igenom.

Vägen dit går som vanligt via ett nedgånget gym i slummen, den här gången med Forrest Whitaker som coach. Han gör ett bra jobb, liksom Gyllenhaal, som levererar en solid blandning av desperation och explosivitet. Till och med 50 Cent funkar i rollen som klyshigt slemmig promotor. Det är inte hos skådespelarna problemet ligger. Snarare att dramatiken skruvats upp till en nivå av såpopera. 

Boxningsscenerna – som annars brukar se ut som skit – är i alla fall riktigt realistiska och räddar ”Southpaw” från ett bottennapp. 

Kom in i samtiden och se om ”Warrior” istället.

Southpaw

Betyg: 2

Regi: Antoine Fuqua

Medverkande: Jake Gyllenhaal, 50 Cent, Rachel McAdams

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet