Foto: SVT

Gästarbetarnas öde blir novellfilm

Uppdaterad
Publicerad

Filmen ”Francis” lyfter frågan om omänskliga arbetsförhållanden.

För två år sedan kom ett 50-tal gästarbetare från Kamerun till Sverige för att plantera skog i Norrland. Men löftet om en fast avtalslön på 18.000 blev till en mardröm.

Den historien ligger nu till grund för Novellfilmen ”Francis”, ett examensarbete av en grupp elever på Stockholms Dramatiska Högskola. Filmen är inspelad i Västernorrländska Njurunda och beräknas bli klar i våren 2015.

Egen tolkning

– Jag kan aldrig göra rättvisa av den verkliga historien, i den 30 minuter långa kortfilmen. Jag har helt enkelt gjort min egen tolkning, säger filmens regissör, Ahmed Abdullahi.

Huvudkataraktären Francis spelas av brittsike film- och teaterskådisen Suleman Rimi. Han tycker definitivt att det här är en politisk och juridisk fråga.

– Filmen endast baserad på en arbetsgivare som ertappades. Det finns många andra som uttnyttar gästarbetare och åker aldrig fast, säger han.

Även i bärindustrin

Tanken bakom filmen är att lyfta fram en verklighet som allt för ofta drabbar utomeuropeiska gästarbetare, att få oss att tänka på hur vi beter oss mot varandra. Det handlar om människovärde och kampen för sin rätt. Men också  om vad som händer med människor när världen blir omänsklig.

– Det är verkligen en typisk historia i dagens Sverige. Det här händer också inom bärindustrin. Det är en fråga det pratas alldelles för lite om, säger Ahmed Abdullahi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.