Leslie Jones, Melissa McCarthy, Kate McKinnon och Kristen Wiig tillsamman med alla sina kvinnliga kollegor i den kommande Ghostbusters-filmen. Foto: Screenshot från Twitter

Ghostbusters-stjärnor manar till Girl Power

Uppdaterad
Publicerad

Att huvudrollerna i den kommande Ghostbusters-filmen ska spelas av fyra kvinnor har lett till en hel del näthat. Nu går Melissa McCarthy och hennes kollegor till motattack.

Många gamla Ghostbusters-fans har gått till storms över att Bill Murray, Dan Akroyd, Harold Ramis och Ernie Hudson ersätts av kvinnliga Hollywoodstjärnor i Bridesmaids-regissören Paul Fiegs reboot av de klassiska 80-talsfilmerna.

Junkee.com har listat några av reaktionerna som kom i vintras när skådespelarna presenterades.

Förstörd barndom

För att ta några exempel skriver en arg twittrare att hans barndom med detta är förstörd, och han uppmanar Hollywood att äta ”...a bag of dicks”.

En annan skriver ”Den nya Ghostbusters har fyra kvinnor i huvudrollen. Jag ska komma ihåg att skriva upp den på min titta-inte-lista”.

Gruppfoto med alla kvinnor

Nu går Melissa McCarthy till motattack med ett gruppfoto på twitter. Tillsammans med sina tre spökjägarkollegor Kristen Wiig, Leslie Jones och Kate McKinnon har hon samlat alla kvinnor som jobbar med produktionen.

Längst fram står de nya Ghostbusters-skådespelarna med ett stort plakat som lyder ”GIRL POWER” och bakom dem det 50-tal andra kvinnor som jobbar med filmen. Både framför och bakom kameran.

I tweeten skriver McCarthy också ”Tillsammans är vi ostoppbara”.

Långt från jämställt

Stora filmproduktioner med många kvinnor både framför och bakom kameran hör till ovanligheterna i Hollywood. En färsk undersökning från amerikanska University of Southern California visar att kvinnor utgör mindre än en tredjedel av alla talroller.

En annan undersökning som Time Magazine refererar till visar att endast 14 procent av huvudrollerna i de 100 populäraste filmerna förra året var kvinnoroller.

Samma tidning skriver också att om det är någon som kan få trenden att vända så är det Melissa McCarthy, som spelat huvudrollen i flera blockbusters de senaste åren. Till exempel ”The Heat” och ”Spy”, båda regisserade av Paul Feig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.