Foto: SF

”Glider över i idealistiska floskler”

Uppdaterad
Publicerad

”The company you keep” levererar en tunn thriller med övertydlig moral kring journalistikens förfall, skriver Kristoffer Viita

Den amerikanska vänsterradikala aktivistgruppen ”Weather underground” hade ett vilt 70-tal. Trots att de började som en fredsrörelse mot amerikansk imperialism och människorättsbrott i Vietnamkriget gick gänget vidare till att spränga regeringsbyggnader och starta upplopp.

Så långt är ”The company you keep” baserad på verkligheten, och inleds med gamla nyhetsrapporter som klippts ihop i ursinnigt collage.

Filmrecensioner

Filmen hoppar sedan fram till nutid och spinner vidare på eget bevåg. Ben Shepard, en ung journalist med murvelglasögon som hämtade från en serietidning hittar av en slump Jim Grant, en av de gamla aktivisterna som gömt sig flera år under falsk identitet. FBI plockar upp spåret och plötsligt börjar det förflutna komma ikapp ”Weather undergrounds“ åldrande medlemmar. Detta leder till att de på sina olika håll måste konfrontera gamla ideal och komma ihåg vad de en gång slogs för.

Susan Sarandon gör en av filmens bättre prestationer när hon i federala polisens förvar motiverar för Shepard (spelad av Shia LeBeouf) att rörelsen gjorde vad de trodde på när Amerika napalmbombade ett fattigt land.

Robert Redford (regisserar och spelar själv aktivisten Jim Grant) låter tyvärr den intressanta diskussionen glida över i floskler och lyckas dessutom sega ned en potentiellt spännande ”Jagad”-thriller med politisk touch.  

En fånig detalj är att LeBeoufs otacksamma slitgöra som reporter ska verka som symbol för journalistikens förfall. Och för att understryka att han är en ”riktig journalist” – med trovärdiga källor och ett stort patos mot ytliga sensationsnyheter – använder han varken twitter eller email (!).    

Se mycket hellre filmen om den tyska vänstergruppen ”Baader Meinhof complex”.

Bättre, och med snyggare terroristmode.

The Company You Keep

Betyg: 2

Regi: Robert Redford

Skådepelare: Susan Sarandon, Robert Redford, Shia LeBeouf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet