Foto: Fox

”Staplar obscena oneliners till taket”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas Kristoffer Viita har sett den nya komedin ”Grannpatrullen”.

Smärtsamt vanlige tönten Evan Trautwig – bara namnet anspelar på en fisk i peruk – bor i den lilla sömniga amerikanska småstaden (spelar ingen roll vilken) där ingenting händer. Tills utomjordingar invaderar. Evan (Ben Stiller) bildar en grannpatrull som adderar till hans medlemskap i löparlaget och gruppen som engagerar sig i höjden på stadens trottoarkanter. Någonting mördar den mexikanske nattvakten på stormarknaden där Evan jobbar -  sorgemusiken som spelas är en spansk ”sounds of silence” – och Evan måste samla ett team av stadens uttråkade män för att hitta mördaren från yttre rymden.

Ben Stiller behöver inte bära hela filmen ensam, vilket annars brukar bli påfrestande. Hans gäng av medelklassens okrönta kungar (för att tala med Thomas Ledin) är fåntrattsroliga i villiadyllen. Som när Vince Vaughn skämtsamt presenterar sig som ”Bob, med B”.  Och mest kul har ”Grannpatrullen” i krocken mellan Evans torra rättspatos och de andra grabbarnas ambitioner att dricka bärs och lata sig. Som när Bob tryckt upp jackor till teamet, slopat Evans originalidé om en logo med ett allseende öga och ersatt den med en tiger med vingar mot en bakgrund av eld. Vilket han motiverar med ”det är som det kinesiska tecknet för håll käften och dansa!”. Det är ju ballare om grannpatrullen liknar en doo-wopgrupp. ”och deras heltidsjobb var att få ligga, de knäckte bara extra med att sjunga”.

Filmrecensioner

 Jonah Hill är kanske allra bäst som Franklin. Utkastad från polisskolan, bor hemma hos morsan och hanterar sina uppdämda agressioner genom att konstant fumla med en butterflykniv. Om grannpatrullen haft en rasistisk vapendåre med i gänget,  likt George Zimmerman som sköt tonåringen Trayvon Martin, hade filmen varit spöklik verklighetens självutnämnda grannskapspoliser. Nu räckte det med att droppa ”Neighbourhood” ur originaltiteln för att undvika att förknippas med tragedin i Florida. Och egentligen är miljön och den utflippade handlingen bara en förevändning för att stapla obscena oneliners till taket.

Manusförfattaren Evan Goldberg, som skrivit dude-klassiker som ”Superbad” och ”Pinapple Express”, har tillsammans med Seth Rogen och Jared Stern svamlat ihop en rejäl sluskgrogg av humor på småstadens tomma tillvaro, penisskämt och paranormala aktiviteter. Sommarens stora överraskning.

Grannpatrullen

Betyg: 3

Regi: Activa Schaffer

Skådespelare: Ben Stiller, Jonah Hill, Vince Vaughn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet