Roy Andersson, Ruben Östlund och Mikael Marcimain är nominerade i kategorin ”bästa regi” Foto: TT

Guldbaggegalan – ”en Guldballegala”

Uppdaterad
Publicerad

Män dominerar årets Guldbaggegala.

Det får konstnären och dokumentärfilmaren Fia-Stina Sandlund att efterlysa ett namnbyte.

”Guldballegalan”, säger hon.

Det är kvinnofritt i kategorin Bästa regi till årets Guldbaggegala.

Roy Anderssons ”En duva satt på en gren och funderade över tillvaron”, Mikael Marcimains ”Getlemen” och Ruben Östlunds ”Turist” är även nominerade i kategorin Bästa film.

Guldbaggen 2015

Bristen på östrogen i de mest prestigefulla katagorierna får konstnären och dokumentärfilmaren Fia-Stina Sandlund att höja på ögonbrynen.

– I år känns det som att det vippar över mot Guldballegalan, säger hon.

– Jag såg att Turist och duvan var nominerade, vilken var det mer? Gentlemen? Det är en riktigt gubbig historia. Guldbaggen får skärpa sig, säger hon.

Planerade kupp

För drygt tio år sedan planerade Fia-Stina Sandlund en kupp mot Guldbaggegalan. Hon skulle tillsammans med regissören Marcus Lindén storma scenen och säga någonting kärnfullt om den bristande könsrepresentationen, inte olikt banderollen med texten ”gubbslem”, som hon vecklade ut under Fröken Sverige-tävlingen 2001.

– Det gick inte. Producenten stoppade oss, men jag tycker i och för sig att det har ändrats sedan dess. Guldbaggen har blivit bättre. Men det är bra att de har ögonen på sig. I år får de skräpa sig. Jag är alltid lite skeptiskt inställd, till filmbranschen över huvud taget, säger hon.

”Är svårt”

Jannike Åhlund är ordförande i Guldbaggegalans vinnarjury.

Hon är inte med och beslutar om vilka filmer som nomineras.

– Det är ganska svårt ett år som det här när fem spelfilmer av femtio är regisserade av kvinnor, säger hon.

– Men de senaste fem åren är det 80-20 i favör till kvinnorna för vinst i kategorierna manus, regi och film, så det har blivit bättre.

”Branschens problem”

Var 2014 ett extremt år?

– Så många som 50 har det nog aldrig varit. Den volymen gör att hela processen blir mer svårhanterlig. Det är en tuff uppgift, säger Jannike Åhlund.

Vinnarjuryn tar stor hänsyn till representation när baggarna delas ut.

– Genus, mångfald... Alla sådana frågor är viktiga. Att det ser ut så här är bedrövligt på många sätt men det är inte Guldbaggens problem, utan branschens. Filminstitutet för en aktiv poltik om hur bidragen fördelas, men min slutsats är att arbetet måste bedrivas ännu mer aggressivt på fler fronter.

Gör om systemet

Från och med i år kommer Guldbaggen ändå omorganisera sin nomineringskommité, som hittills har bestått av 45 branschrepresentanter. Representanterna har röstat individuellt i priskategorierna.

– Vi gör om systemet till ett mer regelrätt juryförfarande med fyra grupper, säger Jannike Åhlund.

Det borde jämna ut könsrepresentationen och leda till att fler kvinnor har chans till Guldbaggar, hoppas hon.

– Många av ledamöterna i nomineringskommitén har efterlyst det här, säger hon.

Fotnot: Räknat med dokumentärfilm var 12 av 50 filmer regisserade av kvinnor 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggen 2015

Mer i ämnet