Pietas regissör Kim Ki-Duk och skådespelerskan Cho Min-Soo. Foto: Scanpix

Guldlejonet till sydkoreanska ”Pieta”

Uppdaterad
Publicerad

Den mycket våldsamma sydkoreanska filmen ”Pieta” tog hem priset för bästa film vid Venedigs filmfestival.

”Pieta” handlar om en lånehaj som konfronteras av en kvinna som hävdar att hon är hans mor.

”Kim Ki-Duk levererar spekulativt våld och incest i en konstig blandning av komedi och familjedrama”, var omdömet från Kulturnyheternas  Kristoffer Viita som var på plats i Venedig tidigare i veckan.

Filmen, regisserad av Kim Ki-Duk, belönades med Guldlejonet för bästa film i konkurrens med 17 andra filmer.

Paul Thomas Andersons film The Master, där Lena Endre har en biroll, knep flera priser på filmfestivalen. Anderson belönades för bästa regi och Joaquim Phoenix och Philip Seymour Hoffman delade priset som bästa manliga skådespelare.

Priset som bästa kvinnliga skådespelare, som Noomi Rapace konkurrerade om med sin roll i Passion, gick till Hadas Yaron i Rama Burshteins Lemale Et Ha'Chalal.

Tidigare i veckan röstade filmfestivalens publik fram Gabriela Pichlers svenska långfilm ”Äta sova dö” som vinnare bland sju tävlande filmer under Kritikerveckan (Settimana della Critica).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.