En man och hans vapen. Foto: Noble entertainment

”The Gunman” – daterad action för vapennörden

Uppdaterad
Publicerad

Vapenbonanza med hårt deffad Sean Penn. Kristoffer Viita ser en daterade actionstänkare där en intetsägande titel ändå säger allt.

Inte sedan ”Snakes on a Plane” har väl en titel lyckats vara så idiotiskt bokstavlig. Om du vill se en man hålla, och skjuta, en Glock 17, en M4A1 automatkarbin och ett PGM ultima ratio prickskyttegevär – då är ”The Gunman” den perfekta filmen för dig.

Sean Penn spelar Jim Terrier, en yrkesmördare som slagit mynt av Kongos råvarukonflikt. Vi lär känna honom när han skjuter ihjäl en gruvminister på uppdrag av ett multinationellt företag. Sedan lämnar han landet utan ett farväl till sin 20 år yngre flickvän Annie (Jasmine Trinca).

Filmrecensioner

Men han är en schysst kille innerst inne. Åtta år senare knegar Terrier för en ideell organisation i Kongo och bygger brunnar eller något. En rätt tvivelaktig karaktärsutveckling, men situationen påminner publiken om Sean Penns väldokumenterade välgörenhetsarbete för Haiti.

Kanske är Terrier och Penn samma person men i alternativa universum: den ene skådespelare med världssamvete och den andre missförstådd legoknekt? 

Hur som helst: Det dyker upp ett gäng beväpnade män som försöker mula Terrier. Det förflutna har hunnit ikapp. Men vem, varför nu... etc?

Terrier måste söka efter spåren genom att leta upp sina gamla kumpaner (bland andra en alkad Javier Bardem) och samtidigt mörda sig genom London, Barcelona och Gibraltar. 

Sean Penn har deffat så hårt att blodådrorna kryper utanpå huden och de många scenerna i bar överkropp ger valuta för PT-utläggen. Intressant nog är han den första mainstream action-”hjälten” på typ 15 år som är rökare, vilket får betraktas som coolt. Tyvärr en egenskap tänkt att understryka hur dålig form han är i. Terrier är permanent hjärnskadad efter alla år av att mörda för pengar, vilket betyder att det är väldigt synd om honom.

Den starke, tyste och numera medelålders mannen som räddar dagen med ett par mindre folkmord är en anakronism som redan får för mycket utrymme i filmer som ”Expendables” och ”The Equalizer”.

”The Gunman” är presentförpackad som ett gnagande dåligt samvete, men ”Taken”-regissören Pierre Morel använder mest råvarukapitalisternas blodiga krig i Kongo för att leverera ännu en actionfilm från en svunnen tid.

”Gunman”

Betyg: 2

Regi: Pierre Morel

I rollerna: Sean Penn, Jasmine Trinca, Ray Winstone m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet