Suzanne Osten och Ingmar Bergman var svurna fiender Foto: Sveriges Radio/ Jannie Flodman

Osten om Bergman: ”Han var feminist – i alla fall i 64 minuter”

Uppdaterad
Publicerad

I närmare fem decennier låg manuset ”64 minuter med Rebecka” bortglömt i Ingmar Bergmans hus på Fårö. Manuset blir nu radiopjäs i regi av Suzanne Osten. Därtill avslöjar Osten att hon även planerar en långfilm på manuset.

Den 6 november är det premiär för radiodramat ”64 minuter med Rebecka”, ett tidigare ospelat Ingmar Bergman-manuskript som kretsar kring en dövstum flicka som undervisas på ett Hörselinstitut av Rebecka. Nu avslöjar regissören Suzanne Osten för Dagens Nyheter att hon även planerar att göra en långfilm på manuset och att hon för det nyligen fått ett utvecklingsstöd från Svenska filminstitutet.

– Det är ett oerhört rafflande manus för att vara Bergman – förutom de typiska äktenskapskriserna eller komplicerade mor–dotter-relationerna innehåller det våldsamt sex, homoerotik och ett starkt feministiskt perspektiv, säger Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman till tidningen.  

Bergman motarbetade Osten

Suzanne Osten och Ingmar Bergman var fram till hans död meningsmotståndare och Bergman kritiserade flera gånger Ostens filmer och pjäser. När hon skickade honom manuset till sin film ”Bröderna Mozart” svarade han att det var det sämsta manus han läst.

Suzanne Osten menar också att Bergman genom sin medverkan i olika filmjuryer hindrade hennes film ”Skyddsängeln” från internationell framgång.

Orört i nästan fem decennier

Ingmar Bergman skrev manuset ”64 minuter med Rebecka” med förhoppning om att det skulle bli en del av ett filmprojekt tillsammans med manus av Federico Fellini och Akira Kurosawa. Men projektet blev aldrig av. Och sedan 1969 har manuset legat orört bland Bergmans anteckningsböcker i huset på Fårö. Tills nu då allmänheten får höra det dramatiseras i P1 drama.

– Bergman har alltid gjort starka kvinnoporträtt. Här visar jag att han var feminist – i alla fall i 64 minuter, säger Suzanne Osten, i ett pressmeddelande från Sveriges Radio.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.