Foto: PETA/Youtube.

PETA: Harry Potter-tur plågar djur

Uppdaterad
Publicerad

På Warner Bros Harry Potter-visning får fans möta djuren bakom ugglan Hedwig och katten Krumben. Djurrättsorganisationen PETA reagerar nu över behandlingen: ”Skrämda djur i pyttesmå burar”.

På en Harry Potter-utställning i Warner Bros studio i London får fans träffa Harrys uggla Hedwig, Hermiones katt Krumben och andra ”djurstjärnor” från den magiska filmserien, baserad på JK Rowlings böcker.

Efter att djurrättsorganistaionen PETA fått klagomål om att djuren far illa besökte de utställningen för att undersöka saken.

Med sig hade de en dold kamera. En medlem filmade turen och lade upp bilder på Youtube som visar hur Warner Bros håller ugglor instängda i burar som liknar de som finns i Harry Potter-filmerna.

”Förödmjukande trick”

PETA upprörs nu över att ugglorna dagligen exponeras för hög musik och stora publikskaror, att deras skarpa ugglesyn skadas av fotoblixtarna, att de tvingas utföra ”förödmjukande” trick samt att besökare uppmanas att röra vid djuren, vilket förstör fjäderskrudens naturliga fettlager.

”Det finns inget magiskt med att vara elak mot djur” skriver PETA på sin hemsida, och uppmanar Warner Bros Studios att sluta ordna turerna där besökare får träffa djurskådespelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.