Joanna Lumley och Jennifer Saunders vid premiären av långfilmsversionen av Helt hysteriskt. Foto: TT

”Helt hysteriskt”-filmen hyllas i England

Uppdaterad
Publicerad

”Helt hysteriskt” har blivit film – och i brittisk press är det höga betyg och många superlativ efter galapremiären igår.

Den kultförklarade serien hade premiär 1992 och handlar om de två medelålders vänninorna Patsy och Edina som med alla till buds stående medel försöker framstå som yngre och hippare än vad de är. Till sin hjälp har de kläder, cigaretter, alkohol och droger.

I filmen blir Patsy och Edina, som förstås fortfarande hänger på Londons inneställen och är glamorösa som få, beskyllda för en otrevlig händelse på ett stort modeparty.

Beskyllda för dödsfall

OBS! Nästa mening innehåller en spoiler. De råkar, vad det verkar, döda supermodellen Kate Moss och blir sen jagade av paparazzi-fotografer hela vägen till franska rivieran.

Massor av fotomodeller och kändisar spelar sig själva i ”Absolutely Fabulous – the movie” som den heter på engelska. Och efter galapremiären igår är det idel lovord i brittisk press i dag, rapporterar BBC.

”Härligt smaklösa skämt”

Daily Mail ger filmen en fyra i betyg och skriver att det är skarpa, fräscha, dumma och härligt smaklösa skämt. Daily Mirror hyllar också filmen och kallar den för en diamantbeströdd triumf och att man inte sen Borat (2006) har sett så många politiskt inkorrekta skämt på 90 minuter.

The Guardian är inte lika positiva, men delar ändå ut en trea i betyg och skriver att Joanna Lumley (Patsy) räddar filmen med sin komiska karisma.

Tidningen skriver också att man inte behöver några korta gästspel från andra stjärnor om man har Lumley och att öppningsscenen när hon injicerar botox i sitt eget ansikte är obetalbar.

”Bättre komisk tajming”

The Sun hyllar både Joanna Lumley och Jennifer Saunders (som spelar Edina och även står för manus) och skriver att de två har bättre komisk timing än någonsin.

Recensionen hyllar också Julia Sawalha som spelar Edinas lidande dotter Saffy. ”Det finns scener med riktig kärlek mellan dotter och mor som kommer locka till tårar hos alla sanna Helt hysteriskt-fans”, skriver tidningen.

Filmen har svensk premiär den 2 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.