Komikern Amy Schumer, skådespelarna Patricia Arquette och George Clooney har alla tagit del i jämställdhetsdebatten. Foto: TT

”Sexistiska skiten ska upp på bordet”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnliga regissörer i Hollywood har fått nog. Nu ska kvinnofientligheten i filmbranschen upp på bordet, säger de. Och även manliga filmstjärnor som George Clooney har börjat reagera.

Till sin hjälp har kvinnorna sen några veckor tillbaka en blogg, ”Shit people say to women directors” där drabbade personer anonymt kan berätta om ”absurda, kränkande, hotfulla och allmänt uppfuckade kommentarer”.

De som står bakom bloggen avslöjar inte sina identiteter för att slippa bli stämplade som manshatare och bråkstakar, skriver de. SPSTWD, som bloggen förkortas, har bara funnits i fyra veckor, men gensvaret har enligt bloggägarna redan varit överväldigande.

”Brösten är i vägen”

Bland berättelserna finns till exempel kvinnan som väntade på att bli insläppt på jobbintervju. Genom dörren hörde hon en man säga: ”Få in nästa kvinna. Ingen snygg, utan en smart.”

Flera berättar hur de har blivit utsjasade från intervjuer så fort de har berättat att de har barn. En kvinna berättar hur hon blev instruerad att hålla i en stillbildskamera: ”Så här skulle du kunna hålla kameran. Men dina bröst skulle väl hamna i vägen.”

En annan fick sparken för att hon skällde ut en manlig kollega som kallade henne ”fitta”.

Men det handlar inte bara om kommentarer från kolleger utan även om verklig diskriminering på arbetsmarknaden.

93 procent manliga regissörer

Människorättsorganisationen American Civil Liberties Union konstaterar att det finns i stort sett lika många kvinnliga som manliga studenter vid regiutbildningarna. När ACLU undersökte de 250 största Hollywood-filmerna under 2014 visade det sig att 93 procent av dem hade regisserats av män.

Det var till och med en försämring från 90-talet, noterar ACLU, som också menar att skillnaderna i lönesättning och chanser på arbetsmarknaden är så grova att det handlar om brott mot medborgerliga rättigheter. Enligt The Guardian kräver ACLU att amerikanska myndigheter undersöker filmbranschen för att om möjligt inleda juridiska processer mot olika bolag.

ACLU:S granskning är egentligen bara ett kvitto på vad många har hävdat under längre tid. Men det är först nu under våren som jämställdhetsdebatten tagit fart på allvar.

Clooney reagerar på orättvis lön

Komikern Amy Schumer kommenterade saken genom sketchen ”Last fuckable day”, som blev viral. Den handlar om hur medierna bestämmer när kvinnor inte är sexuellt intressanta längre. Skådespelaren Patricia Arquette fick enormt genomslag för sitt tal på Oscarsgalan med krav på jämställdhet i Hollywood.

Även manliga filmstjärnor har börjat reagera över hur kvinnor behandlas.

Häromdagen sa skådespelaren George Clooney till BBC Radio 4 att den uppmärksammade hackningen av filmbolaget Sonys e-mail var bra så tillvida att det avslöjades att kvinnliga skådespelare generellt får mycket sämre betalt än sina manliga kolleger.

– Kvinnor får inte samma lön... Och det finns något i stil med 15 kvinnliga regissörer i en hel stad med regissörer. Jag tycker att det är ett väldigt bra samtal som de har startat, säger Clooney i intervjun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.