Filmaffischer för stoppade filmen ”The Interview” plockas bort från en biograf i Atlanta, USA. Foto: TT

Ilska efter beslut att stoppa Nordkorea-film

Uppdaterad
Publicerad

Nu växer kritiken mot Sonys beslut att stoppa filmen ”The Interview”.

Efter terrorhotet mot filmen ”The Interview” har Sony beslutat att stoppa julhelgens planerade premiär av filmen. Och bolaget uppger nu för The Hollywood Reporter att man inte har några planer på att släppa filmen vid ett senare tillfälle.

”The Interview”  handlar om en plan att lönnmörda den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-un, och har av Nordkorea beskrivits som ”en krigsförklaring”.

Terrorhotad komedi

Problemen för ”The Interview” började med en hackerattack mot Sony Pictures Entertainment, utförd av en grupp som kallar sig Guardians of Peace. Redan från början misstänktes Nordkorea ligga bakom attacken och enligt amerikanska Fox News har FBI nu kommit fram till att det ligger till på det viset. Efter att hackergruppen kommit med hot och gjort hänvisningar till 11 september-attackerna har flera stora biografkedjor i USA valt att inte visa filmen. Och därefter har alltså Sony dragit tillbaka filmen helt och hållet.

Hård kritik

Beslutet att stoppa filmen väcker samtidigt starka känslor bland både skådespelare och politiker i USA.

– Wow. Alla gav upp. Hackarna vann. En fullständig seger för dem. Hollywood har gjort Neville Chamberlain stolt i dag, säger en av filmens skådespelare, Rob Lowe, med hänvisning till den brittiske premiärminister som gjorde eftergifter till Hitler inför Andra världskriget.

Programledaren Jimmy Kimmel menar att beslutet att stoppa filmen är en ”oamerikansk uppvisning i feghet”. Manusförfattaren och regissören Judd Apatow konstaterar samtidigt att Sonys beslut är ”skamligt”.

”I och med Sonyfiaskot har USA förlorat sitt första cyberkrig. Det här bildar ett väldigt, väldigt farligt prejudikat”, skrev republikanernas förre talman i representanthuset, Newt Gringrich, på Twitter.

Filmbolagschef: Dåligt för alla

Enligt källor inom filmindustrin i Hollywood har hackerattacken, och Sonys sätt att hantera det, inte bara varit dåligt för det filmbolaget, utan haft negativa verkningar för branschen i stort. En filmbolagschef uttryckte det så här: ”Det här var en dålig situation, utan någon bra lösning. Det var dåligt för alla: filmstudior, biografägare och biobesökare”.

Försvarar sig

Sony har i ett uttalande hävdat att boalget ”står bakom våra filmskapare och deras rätt till att yttra sig fritt”. Bolaget uppger samtidigt att man är ”extremt besvikna” över hur situation nu utvecklat sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhotad komedi

Mer i ämnet