Skapade film utifrån dotterns känslosvall

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer inuti unga Jennys huvud? Vilka känslor brottas hon med? Pixars nya tecknade film – ”Insidan Ut” – är en studie i ett barns känslor. Kulturnyheterna träffade filmens regissör Pete Docter och producenten Jonas Rivera inför premiären.

Glädje, rädsla, ilska, avsky och vemod. Fem personifierade känslor som trängs inuti Jennys huvud och styr hennes agerande. Känslorna bor i det så kallade huvudkontoret, ett kontrollcentrum inuti Jennys huvud där de hjälper henne i det dagliga livet.

Filmen är inspirerad av regissören och manusförfattarens Pete Doctors egen dotter.

– Vi hade just avslutat jobbet med ”Upp” och min dotter, som då var 11 år, hade gått från att vara en glad och härlig unge till att bli grinig och mer dramatisk. Filmen handlar om vad som händer i huvudet när man växer upp är, säger han.

”Blev väldigt personligt”

Jennys familj har flyttat från en småstad till en storstad och Jenny brottas med sin anpassning till den nya staden, huset och skolan. ”Insidan ut” är Pete Docters tredje film som regissör och kretsar precis som hans tidigare filmer – ”Upp” och ”Monsters Inc.” – kring ett barn som på ett eller annat sätt måste skyddas.

– Jag gillade verkligen tanken på att arbeta med personifierade känslor. Jag visste att idén kom från Petes egna familj men vi kunde ändå inte förutspå hur intressant och djup den här världen är. Det blev väldigt personligt, säger filmens producent Jonas Rivera.

Alla känslor har en roll

Det handlar om att växa upp och om grundläggande mänskliga relationer, med alla de känslor som gör oss till kompletta individer.

– Alla har en roll. Det finns en anledning till varför du kan känna ilska. Ilska kan till exempel vara en drivkraft för att sträva efter rättvisa. Så det finns en anledning till varför vi har alla dessa känslor, säger Jonas Rivera.

– De personer som jag känner mig närmst är de som jag varit arg på. Förmågan att kunna uttrycka de här känslorna är i slutändan det som för oss samman, tillägger Pete Doctors.

Läs Caroline Hainers recension av ”Insidan ut” här. Inslaget finns att se i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.