Foto: Ali Ehsani/AP/TT

Iransk filmskapare påbörjar fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Iranske filmskaparen Keywan Karimi dömdes 2015 till fängelse och 223 piskrapp för sin film om graffiti i Iran – ett straff som nu påbörjats.

Det var i oktober 2015 som filmproducenten Keywan Karimi dömdes till initialt sex år i fängelse för filmen ”Writing on the City”. En film om graffiti i Iran under den iranska revolutionen 1979 fram till 2009. I februari i år sänktes dock straffet som nu påbörjas till ett år, men de 233 piskrapp han också dömts för kvarstår, skriver AP.

Han greps och häktades av Iranska revolutionsgardet i oktober 2013 efter att en trailer från hans film postats på internet. Han anklagades då bland annat för ”kränkning av religiösa värderingar”.

Keywan Karimis första långfilm ”Drum” hade premiär vid filmfestivalen i Venedig i år. Tidigare har han också gjort ett antal kortfilmer, däribland dokumentären ”Broken Border” om smuggling av bensin vid gränsen till Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.