”Vill göra mina filmer, inte Ghibli-filmer”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan går den japanska animerade filmen ”Prinsessan Kaguya” upp på svenska biografer. Filmen är producerad av den berömda japanska animationsstudion Studio Ghibli som är mest känd för en av grundarna Hayao Miyazaki, som gjort fimer som ”Min granne Totoro”, ”Kikis Expressbud”, och Oscars-belönade ”Spirited Away”. Men ”Prinsessan Kaguya”, som nominerades till en Oscar, är regisserad av deras andra grundare: Isao Takahata.

Ghibli är kända för att inte ge intervjuer men journalisten Jonatan Järbel lyckades efter många års tjat ta sig in i studion i Tokyo för att träffa den hemlighetsfulla regissören Isao Takahata.

– När du tänker på Studio Ghibli-filmer tänker du kanske på Miyazakifilmer. Jag tror att mina filmer har alltid varit lite annorlunda och jag har alltid strävat efter att göra något annorlunda. Och jag har alltid varit intresserad av att göra mina filmer, inte Studio Ghibli-filmer.

Isao Takahata har alltid gjort som han velat. Han började regissera animefilmer redan på 60-talet  och gjorde filmer om allt från pratande pandor i ”Panda kopanda” till nordiska krigarhjältar i ”Solprinsen Hols äventyr”.

Men det var först på 80-talet efter att han startat animationsstudion Studio Ghibli tillsammans med sin kollega och eviga konkurrent Hayao Miyazaki som han gjorde sina största succéer.

Hyllad krigsfilm

Den vemodiga ”Eldflugornas grav” från 1988 om två syskon under Andra världskriget har bland annat kallats den bästa krigsfilmen någonsin. Och i filmen ”Pompoko” från 1994, tar Takahata sig an miljöfrågor ur en grupp mårdhundars perspektiv. Mårdhundar som till och med mördar för att få behålla sin skog.

– Vissa människor säger att mina filmer behandlar miljöfrågor, att de har antikrigsbudskap, men jag är inte tvingad av en stark drivkraft inom mig för att göra en poäng av någon slags samhällsansvar det är bara något som är djupt rotat inom mig som visar sig i mina filmer.

Kontrast mellan jord och måne

I filmen ”Prinsessan Kaguya” föds en flicka ur en bambukvist och tas om hand av en fattig bambuhuggare och hans fru. Flickan Kaguya visar sig komma från månen. Och faktiskt var det kontrasten mellan månen och jorden som gjorde Takahata intresserad av att göra film av denna saga.

Efter att Hayao Miyazaki gått i pension har det funnits många rykten om att Studio Ghibli ska säljas, läggas ned, ta en paus – vad händer egentligen? Takahata menar att studion är i en övergångsperiod, men de har inte slutat och det kommer fler stora projekt. Men det kommer kanske att ta tid.

– Eftersom ”Prinsessan Kaguya” är något jag är väldigt, väldigt glad för och den har blivit väldigt framgångsrik så vill jag bestämt göra fler filmer och jag har projekt som jag vill göra. Men det beror verkligen på om jag har krafter nog, mental fokus kvar för att göra detta.

Aktiv i ett halvseken

Om man tittar på Takahatas samlade filmer under dom dryga 50 år han varit verksam, kan filmerna verka väldigt spretiga i både stil och tema. Men om det är nåt som sammanlänkar alla filmer så är det blicken för det vardagliga och realistiska.

Vad är viktigt med vardagslivet?

– Det är det vi lever varje dag. Och det är det jag gillar.  Det är en solig dag idag till exempel. Jag är glad över att vi får en massa sol. Men om det regnar så finns det saker att glädjas åt i det. Så jag tror att det helt enkelt är viktigt i vardagslivet att glädjas åt dessa små saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.