”Jag har fått lite livserfarenhet”

Publicerad

Alicia Vikander har lyfts till skyarna efter sina huvudroller i ”Till det som är vackert” och ”A Royal Affair”. Nu spås ännu större succé för svenskan.

Filmvärlden spår att 23-åriga Alicia Vikanders stora internationellagenombrott är här, med Joe Wrights nya filmatisering av 1800-talsromanen medsamma namn – ”Anna Karenina”. Det romantiska kostymdramat har världspremiär iStorbritannien ikväll, och även Bill Skarsgård finns med på rollistan.

Vikander spelar den unga Kitty, olyckligt kär i officeren Vronskij(Aaron Johnson) – som istället har ögonen på Anna Karenina (Keira Knightley). Jude Law spelar Anna Kareninas bedragna man – Karenin.

”Underbar, underbar, underbar”

Den stora produktionen imponerade på den svenska skådespelerskan, trots att hon hade vant sig vid kostymer och korsetter i danska historiedramat ”A Royal Affair”:

– Det som var fantastiskt med det här var mycket de stora scenografierna som byggdes upp, de fantastiska kostymerna och att allt var så uttänkt ner i minsta detalj, säger Alicia Vikander.

Den brittiska huvudrollsinnehavaren Keira Knightley är väldigt stolt över sin unga motspelerska:

– Jag tycker att hon är en underbar, underbar, underbar skådespelerska. Hon har spelat Kitty jättefint, har mycket djup i sig och är en väldigt älskvärd tjej.

”Hon var för naiv och ung”

Även filmens regissör, Joe Wright, är imponerad av sitt fynd:

– Hon lyser verkligen. Och jag fick veta att hon har en bakgrund inom balett. Det var en fantastisk upptäckt.

Alicia Vikander hade tidigare en ganska kylig relation till sin filmkaraktär Kitty. Men ju äldre hon blir, desto mer kan hon förstå den gamla Tolstoy-romanen.

– När jag läste den första gången var jag ganska... Då tog jag lite avstånd från Anna och Kitty. Jag förstod inte valen de gjorde, och kunde inte relatera till Kittys skörhet. Jag tyckte att hon var för naiv och ung. Men senare har man fått lite livserfarenhet och på vägen förstår man deras val och vad karaktärerna utsätts för, på ett helt annat sätt.

”Anna Karenina” får svensk biopremiär i februari 2013.

Reporter i inslaget är Gunnar Rehlin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.