Guldbaggeuppföljaren hamnade nästan på tippen

Uppdaterad
Publicerad

Efter 28 år har nu del 2 av Jan Lindqvists guldbaggebelönade ”Tiden är en dröm” getts ut.

Med fotografi som berättare har dokumentärfilms-veteranen Jan Lindqvist färdats genom Sveriges framväxt.

2000 belönades han med en guldbagge för första delen i serien ”Tiden Är En Dröm” – om Sveriges utveckling från 1860-1870 talet. Nu är den andra delen i denna episka berättelse om Sverige äntligen också klar. En film som legat färdig i nästan 28 år, och som nästan hamnade på soptippen.

”Absurt”

– Att man i ett land som Sverige med filmstöd, ska behöva vänta i nästan 28 år för att få en film färdig. Det är absurt, säger Jan Lindqvist.

Filmen består av 412 stillbilder i en poetisk skildring av framväxten av den moderna industriella Sverige. Bilder som varit allt annat än lättarbetade.

– Det har inte varit lätt att försöka rädda Sveriges bildskatt, år efter år. Nu ligger den i en ombyggd lada i Småland. Allternativet hade varit att slänga allt på sopptippen och jag har varit nära att göra det många gånger.

Bilderna överfördes till filmformat

– Vi samlade in bilder från svenska museer och också från England och Amerika. Vi lyckades datera dem och efter ett tag såg vi hela utvecklingen. Och med en animationskamera lyckades vi göra fina åkningar och panoreringar. Precis som i vilken Hollywwodfilm som helst. Nästan bättre, tycker jag.

Se hela intervjun med Jan Lindqvist i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.