Jan Troell i nytt filmprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Den prisade filmaren samarbetar återigen med tv-producenten och regissören Jan Hemmel.

Jan Troell och Jan Hemmel gjorde för två år sedan filmen ”Kalla ingenting försent”, om författaren och musikern Jacques Werup.

Nu meddelar Sydsvenskan att duon inlett ett liknande projekt – men nu med den skånska skulptören och konstnären Axel Ebbe i fokus.

Hittat spännande brevväxling

Planerna att göra en film om Ebbe, som dog 1941, föddes när personalen i Axel Ebbes konsthall i Trelleborg hittade korrespondens mellan konstnären och dramatikern Algot Ruhne.

– Vi hade inte gett oss på det här om vi inte hade fått den brevväxlingen. Det är en fantastisk skatt, att få komma så nära honom som man gör i de breven. Vi kommer aldrig att kunna göra den här sortens biografier, som bygger på brevsamlingar, i framtiden. Jag vet inte hur det ska gå till med mejlkorrespondenserna, säger Jan Hemmel till Sydsvenskan.

Fascinerande liv

Duon berättar att Axel Ebbe levde ett fascinerande liv men att det är få som känner till honom.

Bland Ebbes mest välkända verk finns ”Arbetets ära” på Möllevångstorget i Malmö, ”Mannen som bryter sig ur klippan” i Lundagård i Lund, ”Solrosen” i Kungsparken i Malmö och ”Sjöormen” i Trelleborg.

Filmen planeras komma till nästa vår.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.