Joachim Trier mottar Bronshästen för bäst film på festivalen. Foto: Carla Orrego Veliz/Stockholm Filmfestival

Joachim Trier vinner Bronshästen 2015

Uppdaterad
Publicerad

Norska ”Louder Than Bombs” utses till Stockholms Filmfestivals bästa film. Det är andra gången regissören Joachim Trier belönas med det prestigefulla filmpriset.

”Ett estetiskt mästerstycke, en film som innovativt använder mediets alla komponenter och fritt rör sig mellan nutid, dåtid, dröm och föreställningsvärld”. Så skriver Stockholm Filmfestivals jury i sin motivering när den norske regissören Joachim Trier för andra gången tilldelas Bronshästen 2015 för dramat ”Louder Than Bombs”.

– Jag tänker att film ska spela på många plan, och berätta mänskliga historier. Min film handlar om att minnen är en gåva, men också ett helvete när vi fastnar i dem och inte kan gå vidare, säger Joachim Trier till Kulturnyheterna.

Dramat skildrar en familj som slås i bitar när modern dör i en bilolycka, och hur två bröder och en pappa försöker hitta tillbaka till varandra och till livet i sorgen efteråt. ”Louder Than Bombs” fick varma internationella omdömen när den visades på Cannes Filmfestival tidigare i år.

– Jag tror att vi är översköljda av intryck idag. Då är det viktig att de berättelser vi förmedlar i konsten är komplexa och insiktsfulla, särskilt nu med läget i världen, vi behöver kunna stå i ett annat, kontemplativt rum, säger Joachim Trier.

Den 41-årige regissören belönades senast med Bronshästen 2011, då för sitt drama ”Oslo, 31 augusti”.

Franska framgångar

En annan av festivalens stora vinnare blev det franska flyktingdramat ”Mediterranea”. Filmen som skildrar två mäns flykt från Nordafrika till Italien prisas för såväl bästa regidebut (regissören Jonas Carpignano) som för bästa manliga huvudroll (Koudous Seihon).

Även Julija Steponaityte knep en av de åtråvärda aluminiumhästarna när hon prisades som bästa kvinnliga skådespelare för sina insatser i det franska kärleksdramat ”The Summer of Sangaile”, precis som regissören László Nemes, vars mörka ungerska thriller ”Sauls son” vann pris för bästa regi.

Ett liv i film

Men det är inte bara dagsfärska filminsatser som prisas på den 26e upplagan av filmfestivalen. Regissören Stephen Frears, känd för filmer som ”High Fidelity”, ”Dirty Pretty Things” och nu senast ”Philomena”, hedrades med Stockholm Lifetime Achievement Award.

”En filmskapare som inte räds att ta ställning för de marginaliserade i samhället. Hans filmskapande spänner från politiska filmer med socialt patos till storslagna epos med de största namnen”, skriver juryn i sin motivering.

Hedrades gjorde också den amerikanska skådespelerskan Ellen Burstyn, som tilldelades Stockholm Achievement Award. Juryn beskriver henne som en ”ikon inom samtida amerikansk film” och lyfter bland annat hennes insatser i filmer som ”Alice Bor Inte Här Längre, ”Exorcisten” och ”Requiem for a Dream”.

Alla vinnare på Stockholm Filmfestival 2015

Bästa film: Joachim Trier –Louder Than Bombs”

Bästa regidebut: Jonas Carpignano – ”Mediterranea”

Bästa regi: László Nemes – ”Son of Saul”

Bästa manus: Deniz Gamze Ergüven och Alice Winocour – ”Mustang”

Bästa foto: Manuel Dacosse – ”Evolution”

Bästa kvinnliga huvudroll: Julija Steponaityte – ”The Summer of Sangaile”

Bästa manliga huvudroll: Koudous Seihon – ”Mediterranea”

Bästa dokumentär: Liang Zhao”Behemoth”

Stockholm Impact Award: Leena Yadav – ”Parched”

Bästa kortfilm: Nora El Hourch – ”A Few Seconds”

Stockholm Rising Star: Aliette Opheim

Stockholm Achievement Award: Ellen Burstyn

Stockholm Lifetime Achievement Award: Stephen Frears

Stockholm Visionary Award: Yorgos Lanthimos

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.