Joakim Nätterqvist i rollen som Arn. Foto: TT

Joakim Nätterqvist vill göra svensk western

Uppdaterad
Publicerad

Joakim Nätterqvist spelade huvudrollen i filmatiseringarna av Jan Guillous böcker om tempelriddaren Arn. De populära filmerna blev också ett tillfälle för Nätterqvist att visa upp sina ridkunskaper. Nu tar han varje chans att nyttja ridningen i sitt skådespeleri, och ser ett stort utrymme för fler hästskildringar.

Joakim Nätterqvist är uppväxt i en familj där hästar och ridning varit betydligt mer än en hobby. Båda föräldrarna försörjer sig som tränare och har tävlat på absoluta elitnivå i hoppning. 

I trilogin om Arn, i regi av Peter Flinth, såg biopubliken hur Nätterqvist med full kontroll galopperade fram i öken.

– Nu ska vi inte förminska allas vår insats, men väldigt många familjer gick och tittade för att de visste om att det fanns hästar med.

– Det var fantastiska scener att få vara med om, och det tror jag gick fram också, säger han.

Utrymme för mer häst på duken

Joakim Nätterqvist ser den kraftfulla hästen i kombination med det stora ridsportsintresset som gott underlag för att göra fler hästskildringar. 

– Det skulle kunnas göra mycket mycket mer med tanke på att det är en så stor sport. Och hästar i allmänhet har varit med oss i urminnes tider. Jag är förvånad över att det inte görs mer.

Han gör en liknande analys som författarna Anna Kågström och Kristina Sandberg. Det vill säga att anledningen till ointresset främst beror på att ridning förknippas med kvinnor, och därmed har en lägre status. 

– Man ska inte se det som att det är männens fel, men det är mestadels män som satsar pengar på stora filmproduktioner.

Planerar att själv göra något åt bristen

Han har just kommit hem från Ryssland där han spelat viking i en helrysk storproduktion med premiär till jul 2016. Några förfrågningar om ryttarroller har han inte för tillfället.

– Så fort jag får möjlighet att jobba med både och gör jag det. Det vore jättekul att göra en svensk western med snapphanar.

Joakim Nätterqvist berättar att han under flera år haft planer på att göra en film eller tv-serie med inslag av hästar och ridning.

– Hästarna var ju en knytpunkt för mig när jag växte upp. Jag har sett hur min mamma hjälpt unga tjejer som om de inte intresserat sig för hästar antagligen hade hamnat i svåra problem. Det är många delar med hästar som är väldigt helande. Tävlingsbiten är också intressant. På elitnivå är det lite som ett exklusivt cirkussällskap som reser runt hela världen. Det finns massa historier som jag skulle vilja berätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.