Regissören Suzanne Osten Foto: TT/ Lars Pehrson

Fejden om Ostens film fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan vann Suzanne Osten tvisten om åldersgränsen. Nu överklagar Statens Medieråd beslutet till kammarrätten.

”Det är en ren prestigesak för dem nu”, säger Osten.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat gav örvaltningsrätten Suzanne Osten och filmbolaget Triart rätt. Förra veckan beslutade domstolen att 11-åringar skulle ha rätt gå och se hennes ungdomsfilm ”Flickan, mamman och demonerna” på bio. Filmen handlar om en ung flicka som lever tillsammans med sin psykiskt sjuka mamma.

Domen var ett tillbakavisande av Statens Medieråds beslut om att ge filmen en 15-årsgräns.

”Ren prestigesak”

Men rådet håller fast vid att filmen borde ha 15-årsgräns och överklagar nu domen till kammarrätten, rapporterar Sveriges Radio

– Jag vet inte hur länge de har tänkt sig att sabotera. Det är en ren prestigesak för dem nu. De har redan fått en mycket välskriven dom av förvaltningsrätten, säger Suzanne Osten till Kulturnyheterna.

– Jag har svårt att se att kammarrätten kommer att gå på någon annan linje.

Statens medieråd lämnade in ansökan om prövningstillstånd hos kammarrätten på onsdagen. Tills att ärendet är avgjort gäller den 15-årsgräns som Statens medieråd har satt, och som Suzanne Osten motsätter sig.

”Inte vad lagstiftaren avsett”

I beslutet från förvaltningsrätten står det:

”Vid en avvägning mellan å ena sidan intresset av att skydda barn och å andra sidan barns rätt till informationsfrihet bedömer förvaltningsrätten att filmen inte kan vara till skada för välbefinnandet för barn som är elva år och uppåt.”

Statens medieråd ifrågasätter den bedömningen.

”En ordning där myndigheten, utan tydligt lagstöd, ska spekulera i vilka eventuellt positiva effekter en framställning kan tänkas ha för en viss åldersgrupp, dess informationsvärde eller dess konstnärliga värde, är enligt Statens medieråd inte vad lagstiftaren avsett”, skriver myndigheten i sin överklagan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.