Så har kvinnorna klättrat i kampen om guldbaggen

Uppdaterad
Publicerad

Under Guldbaggens första tjugo år vann bara en enda kvinna en guldbagge i kategorierna bästa regi, bästa manus eller bästa film. Men de senaste fem åren har fördelningen varit jämnt fördelad mellan män och kvinnor. Det visar den jämförelse som SVT Nyheter har låtit göra.

Det mer jämställda utfallet sammanfaller med det arbete som Svenska filminstitutet, som delar ut Guldbaggen, jobbat aktivt med. Bland annat så skärptes 2013 års filmavtal som innebär att produktionsstöd till filmer ska fördelas att efter särskilda jämställdhetsmål.

GRAFIK: Se könsfördelningen bland pristagarna – år för år

Fakta: Guldbaggens historia

I dag gick 53:e Guldbaggegalan av stapeln. Då ska medarbetare från svenska filmbranschen som gjort framstående insatser under det gångna året belönas.

Filminstitutets instiftade priset 1964. Då var Guldbaggen ett pris som delades ut till tre personer för sina filmiska insatser och ganska länge var det en utsökt exklusivitet. Till exempel tyckte  ledamöterna i juryn till och med att filmåret 1971 varit så mediokert att de avstod från att dela ut några Guldbaggar över huvud taget. Sedan dess har antalet kategorier ökat och numera är det 19 personer som prisas för olika prestationer. Totalt har cirka 500 Guldbaggar delats ut under årens lopp och vissa har även vunnit pris två gånger, ett fåtal har lyckats samla på sig ännu fler.

Det är SFI, Svenska filminstitutet som delar ut priset och juryn Sveriges filmelit för landets största branschfest och prisutdelning. En jury på nio ledamöten utser vinnarna som nominerats tidigare.

Källa: Svenska filminstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter förklarar

Mer i ämnet