Mahershala Ali prisades dubbelt på Screen Actors Guild Awards. Nu har han chans på en oscar för bästa biroll i filmen ”Moonlight”. Foto: TT Bild.

Kan bli ett mångfaldsår på Oscarsgalan

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Oscarsgalan två år i rad fått svidande kritik för att bara vita skådespelare nominerats i skådespelarkategorierna är sju ickevita skådespelare nominerade i år. Det är delat mångfaldsrekord med galan 2007.

Senast två svarta skådespelare belönades med statyetter för skådespeleri var 2006 då Forest Withaker vann för Bästa huvudroll för ”Last King of Scotland” och Jennifer Hudson för Bästa biroll i ”Dreamgirls”.

Efter kritiken förra året, minns den långlivade hashtagen #oscarissowhite,  gick den amerikanska filmakademin ut och lovade att de skulle bättra sig.

Oscarsgalan 2017

– Akademien kommer att vidta dramatiska åtgärder för att ändra vårt system för medlemskap så att vi från och med 2016 kan bli en grupp med mer mångfald, sa Cheryl Boone Isaacs i strax efter galan förra året.

LÄS OCKSÅ: Amerikanska filmakademin svarar på kritiken

Ickevita i alla kategorier

Återstår att se hur det går med statyetterna i år. Teoretiskt sett skulle det kunna bli svarta eller ickevita vinnare i alla de fyra skådeseplarkategorierna.

För den som vill se mer mångfald på Oscarsgalan är den historiska statistiken ingen rolig läsning. Endast en gång har en svart kvinna belönats för Bästa huvudroll: Halle Berry för sin insats i ”Monsters ball” 2001. I den manliga kategorin har Sidney Potier, Denzel Washington, Jamie Foxx och Forest Whitaker fått gå hem med en gyllene farbror.

I birollskategorierna har akademien tio gånger belönat svarta skådespelare. Hattie McDaniel vann 1939 för sin roll i ”Borta med vinden”. Nästa svarta kvinnliga skådespelare att få en Oscar var Whoopi Goldberg 1990 för sin roll i ”Ghost”.

15 Oscars av 344

Hittills innebär det totalt att det har gått 15 Oscarsstatyetter till svarta skådespelare sedan den första galan 1929. Ytterligare ett tiotal statyetter har tilldelats skådespelare med latinamerikansk och asiatisk härkomst. Resten av de 344 Oscars som delats ut i skådespelarkategorierna sedan starten har gått till vita skådespelare.

1 av 88

Hollywood har inte bara kritiserats för mångfaldsbrist de senaste åren. En siffra att ha i huvudet så här inför galan är att av de 88 Oscars som delats ut för bästa regi har endast en gått till en kvinna. Kathryn Bigelow för ”The Hurt Locker”. Genom historien har fyra kvinnor nominerats i kategorin.

Även lönebaserade orättvisor mellan män och kvinnor i filmbranschen har debatterats det senaste åren. Filmstjärnor som Jennifer Lawrence, Sienna Miller och Natalie Portman har alla gått ut och pratat om att det existerar ett lönegap och att de vid olika tillfällen fått markant sämre betalt än sina manliga motspelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2017

Mer i ämnet