Bob Hund kommer framföra musik till Dziga Vertovs ”Mannen med filmkameran”. Foto: TT

Kända artister gör musik till stumfilm

Uppdaterad
Publicerad

Bob Hund, Anna Järvinen och Dungen är några av de artister som framför nyskriven musik till stumfilm.

– Tanken är att låta populärmusik möta stumfilmseran, säger Christopher Mair på Cinemateket som arrangerar de så kallade stumfilmskonserterna.

Det psykedeliska rockbandet Dungen var första bandet ut när Cinemateket i Stockholm arrangerade konsertkonceptet ”Sounds of Silence” i maj.

Bandet spelade specialskriven musik till filmen ”The adventures of Prince Achmed”, en animerad film från 1926 baserad på den klassiska sagoboken ”Tusen och en natt”.

Utsålt med stående ovationer

Föreställningen fick stående ovationer och nu vill Göteborgs filmfestival att även publiken på västkusten ska få ta del av det nyskapande mötet mellan stumfilm och populärmusik. Den 30 augusti kommer samma föreställning ges på biograf Draken i Göteborg.  

– Jag tror att de här kvällarna lockar personer som inte vanligtvis ser stumfilm, säger Christopher Mair som tycker att det är roligt att fler, särskilt unga, får upp ögonen för filmerna.

Artisterna vänder publiken ryggen

Ytterligare fem stumfilmskonserter kommer hållas i Stockholm under sensommaren och hösten. Anna Järvinen, Bob Hund, Marcus Holmberg, Hans Appelqvist och Hydras Dream kommer alla framföra nyskriven musik till fem olika filmer.

De som väntar sig en vanlig konsert kan uppleva att artisterna vänder dem ryggen.

– Det är filmen som är i fokus. Musikerna sitter framför duken med ryggen vänd mot publiken, i och med att de spelar musiken till filmen och inte tvärtom, förklarar Christopher Mair.

Gjordes redan på 1800-talet

Kombinationen av levande musik och stumfilm är dock inte ny. Redan under sent 1800-tal, när stumfilmen först kom, var det vanligt att levande musik framfördes i samband med filmvisningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.