Sarvestani om Emmy-vinsten

Uppdaterad
Publicerad

Nima Sarvestani har tillsammans med Maryam Ebrahimi gjort dokumentären ”Frihet bakom galler”, som i natt belönades med en Emmy – TV-världens ”Oscar”.

– Det kändes som att vi hade gjort rätt, och valt rätt ämne. Att låta kvinnorna i ett fängelse och i Afghanistan bli hörda av omvärlden. Det här priset hjälper väldigt mycket, att folk runt om i världen förstår deras situation, säger regissören Nima Sarvestani till Kulturnyheterna.

”Då vill hela världen se”

Frihet bakom galler är en prisbelönt film sen tidigare. Hur står sig en Emmy jämfört mot de andra priserna?

– När du vinner en Emmy då vill hela världen se filmen. Och när man ser filmen har filmens budskap, i stor skala, gått fram, säger Nima Sarvestani.

Dömda för att ha rymt från våld

När Kulturnyheterna ringer upp för en skype-intervju befinner sig regissören på världens största dokumentärfilmsfestival, den internationella dokumentärfilmsfestivalen i Amsterdam. 

Medskaparen och regissören Maryam Ebrahimi befann sig däremot på Emmy-galan i New York och mottog priset för ”Bästa dokumentär”. 

Nima Sarvestani menar att priset betyder mycket för de afghanska kvinnor som filmen handlar om: kvinnor i ett kvinnofängelse i Afghanistan, där de allra flesta intagna är dömda för att ha rymt från sina hem.

”Vem ska kallas för kriminell?”

– I filmen, även i det afghanska parlamentet, så diskuteras det om kvinnans brott, om vem som ska kallas för kriminell och att man inte ska kalla kvinnor som flyr från våldet för kriminella, säger regissören och lägger till:

– Så på det sättet har det hjälpt redan. Det här priset betyder väldigt mycket för kvinnornas rättigheter i Afghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.