Michael Keaton i rollen som Riggan Thomson förföljs av sin tidigare rollkaraktär Birdman. Foto: Fox Searchlight Pictures/TT

Keaton: Batman ringer ibland

Uppdaterad
Publicerad

Den mexikanske regissören González Iñárritu är känd för sina tunga, tragiska filmer som ”Babel” och ”Biutiful”. Nu är han aktuell med den svarta komedin ”Birdman”.

Riggan Thomson (spelad av Michael Keaton) är en avdankad Hollywoodskådis med ett förflutet som den ikoniska superhjälten Birdman. Han tackade nej till ”Birdman 4” för 20 år sedan och försöker nu återuppfinna sig själv genom att skriva, regissera och spela huvudrollen i en pjäs på Broadway.

Filmen utspelar sig bara dagar före teaterpremiären på Broadway och det är mycket som står på spel för Riggan Thomson, som för en ständig dialog med sin karaktär ”Birdman” om de val som han gjort under karriären och försummade möjligheter.

Egna erfarenheter

Michael Keaton har efter rollen som Batman egna erfarenheter av hur det är att spela superhjälte på vita duken.

Pratar Batman med dig inne i ditt huvud?

–Han ringer ibland, men Batman är inte någon som man umgås med för han är så patetisk. Men han är samtidigt beundransvärd för sitt mod.

Evig fråga

Andrea Riseborough som spelar Laura i filmen tycker att ”Birdman” ställer en av de eviga frågorna.

– Jag har för mig att Shakespeare köpte sig en titel. Det har alltid funnits den där viljan att lämna ett avtryck. Jag identifierar mig verkligen med Keatons karaktär Riggan här. Han känner sig otillräcklig och hoppas att en teaterframgång ska göra honom accepterad av alla i branschen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.