Många har velat göra en film om Tupac Shakurs liv och död. Foto: TT

Kinesisk regissör gör film om Tupac

Uppdaterad
Publicerad

I Hollywood har regissörerna slagits om vem som ska få göra filmen om rapparen Tupac Shakurs liv och död. Men nu har gnabbandet dragit ut så mycket på tiden att det verkar som att en kinesisk filmskapare kommer att hinna före.

En ung hip-hopare i Kina får i skoluppgift att skriva ett arbete om den amerikanska medborgarrättsrörelsen.

”Genom att välja renässansmannen Tupac Shakur, lär han sig mer än förväntat. Efter att han träffar en före detta flickvän till Herr Shakur i Kina, tar saker och ting en oväntad vändning: från en skoluppgift till en livsomvälvande händelse.”

Så lyder reklamtexten för filmen ”Until the End of Time”, som blir den första filmatiseringen av rapparens liv och död. Bakom produktionen ligger den relativt okände regissören Steven Sheng.

Bannlysts i Kina

”Until the End of Time” kommer att visas på kinesiska filmfestivaler i början på nästa år, enligt The Guardian. Tupac kommer att spelas av den amerikanska skådespelaren Tsalta Baptiste, också han relativt okänd.

I den smått bisarra trailern för filmen varvas scener där huvudpersonen, den unga, kinesiska hip-hoparen, diskuterar skolarbetet om Tupac med Tupacs exflickvän, med tillbakablickande scener där rapparen håller låda om thug life. Trailern har bannlysts i Kina.

Konfliktfyllt projekt

Det har länge varit tal om att göra en biopic om rapparen Tupac Shakurs liv och död. Han har visserligen porträtterats på duken, han dyker upp både i ”Notorious” från 2009, som handlar om mordet på Christopher ”Notorious B.I.G.” Wallace och i ”Straight Outta Compton”, filmen om gruppen N.W.A.

Någon egen film har dock Shakur, trots ett stort intresse, hittills inte fått. ”Boyz N the Hood”-regissören John Singleton var tidigt påtänkt för en film, men han drog sig ur då han ansåg att producenterna som låg bakom projektet ”inte respekterade svart kultur”.

Aktuell på nytt

Marcc Rose, som spelade Shakur i ”Straight Outta Compton”, sade i augusti till Yahoo Movies att han och John Singleton diskuterar att göra en gemensam film om rapparen. Men nu verkar alltså Kina hinna före Hollywood.

Tupac Shakur mördades 1996. 2012 blev han aktuell på nytt genom att framträda postumt på festivalen Coachella – som hologram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.