Marieme bor i en parisisk förort (andra från höger). När hon träffar Lady, Adiatou och Fily föds tanken på frigörelse. Foto: Pressbild/Folkets Hus

Klassisk uppväxtskildring i ny kostym

Uppdaterad
Publicerad

Den franska filmen Girlhood har uppmärksammats i hela Europa och vann Bronshästen på Stockholms internationella filmfestival. Kulturnyheterna har träffat regissören Céline Sciamma.

– Skildringar av kvinnor som försöker finna sin plats i världen följer samma mönster. Det är alltid en ung kvinna som tar itu med sin samtid, familj och uppväxtmiljö. Det är samma sak hos Jane Austen, Jane Campion och Girlhood, säger Céline Sciamma till Kulturnyheterna.

”Girlhood” handlar om Marieme, en ung tjej som själv vill bestämma över sitt liv, som frigör sig från familjens krav och byter stil.

Historien utspelar sig i en av Paris norra förorter och är den första franska filmen där alla huvudpersonerna är unga svarta kvinnor.

”Det här är systerskap”

– Jag ville filma ett klassiskt tema med samtida karaktärer. Jag gick ofta förbi tonårsgäng på gatan som var karismatiska och fulla av energi. Jag tänkte: Det här är dagens systerskap och dagens ungdom. Det vill jag fånga.

”Girlhood” är Céline Sciammas tredje långfilm och hon har hittat en tydlig nisch. Alla tre filmer är uppväxtskildringar.

Liknar James Dean

– Ibland får man en känsla av att alla ungdomar har samma energi, språk och stil. Filmen handlar om att försöka teckna rikare och mer komplexa porträtt.

– Det finns en balans mellan det klassiska och samtida. Ungdomen har sin egen mytologiska kod. Man kommer att tänka på James Dean när man ser de här tjejerna.

Girlhood har premiär den 28 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.