Kortfilm med Kakan på årets kortaste dag. Gäster Roy Andersson, Ruben Östlund, Ahang Bashi, Alexandra ”Kissie” Nilsson med flera. Foto: SVT

Kortfilmsfokus på kortaste dagen

Publicerad

21 december är det som mörkast ute. SVT passar då på att uppmärksamma konstformen med ett tre timmar långt kortfilmspecial.

Programledare för kortfilmskvällen blir Kakan Hermansson som tillsammans med gäster som Roy Andersson och Ruben Östlund kommer att guida tittarna under programmet.

Varför väljer SVT att satsa på en kortfilmsdag?

– För att vi konsumerar oerhört mycket kort rörlig bild idag. En hel del kortfilm men också videobloggar, klipp på nätet, egna mobilfilmer på gulliga grannhunden exempelvis. Det här gör att kortfilmen börjar få en helt annan status. Lite som att plötsligt har alla redskapen att göra film. Alla berättar genom att skildra det rörligt. Men då kan man också fråga sig om allt det där verkligen är film? Ett starkt berättande är det oavsett, som är extremt framgångsrikt, säger Helena Ingelsten, redaktör på SVT Dokumentär & Kortfilm, och tillägger:

– Sen är det i grunden en internationell idé med kortfilm på årets kortaste dag och att vi kunde hänga på den idén och göra ett filmprogram i SVT känns bara så rätt och fantastiskt kul.

Blandar format

Ingelsten pekar också på att två av gästerna i programmet ”Kortfilm med Kakan på årets kortaste dag” är starka kortfilmsregissörer.

– Det är också intressant att Sveriges kanske mest omtalade regissörer det här året, Ruben Östlund och Roy Andersson, inte bara gjorde kortfilm på filmskolan utan har fortsatt att berätta i det korta formatet. Roy Andersson tycker själv att hans överlägset bästa film är ”Härlig är jorden”.

”Ett uppbrott”

Vad tror du kommer hända inom kortfilmsvärlden framöver?

– Jag tror att nätet har möjliggjort ett uppbrott mot de annars lite mallade formaten. Jag tror att vi kommer att se mycket mer variation i längder och att regissörer kommer att jobba både med långt och kort i framtiden, säger Helena Ingelsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.