Kulturutskottet sågar nya filmpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Kulturutskottet säger nej till regerings nya filmpolitik.

Nu kräver utskottet en helt ny utredning.

”Det är gör om och gör rätt”, säger Olof Lavesson (M).

I början av maj förra året meddelade kultur och demokratiministern Alice Bah Kuhnke (MP) att hon inte ville att det gamla filmavtalet skulle förnyas efter 2016. På tisdagen diskuterades filmpropositionen i kulturutskottet, som vill ge regeringen bakläxa.

Bland annat förslaget om höjd biomoms, från 6 till 26 procent, får tummen ned av kulturutskottet.

Protester mot den höjda momsen har tidigare kritiserats hårt av biografägarna. Kritiken har framförallt handlat om att förslaget kommer att slå hårt mot små biografer på mindre orter med begränsad ekonomi.

”Gör om gör rätt”

Beslutet om filmpolitiken fattas först den 9 juni, men redan nu hävdar allianspartierna att en majoritet av riksdagen motsätter sig förslaget som i så fall måste omarbetas.

– Jag får konstatera att Regeringen saknar stöd i Riksdagen för sin filmpolitik. Utskottet var klart och tydligt. Det är gör om och gör rätt, säger Olof Lavesson (M), ordförande i kulturutskottet.

Allianspartierna har tidigare kritiserat regeringens filmproposition för att vara ”otydlig”, ”förhastad” och ”ett hot mot svensk biografkultur”.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) vänder sig mot sågningen av politiken.

– Jag kan konstatera att den nya filmpolitiken som Regeringen har lagt fram i allt väsentligt har fått kulturutskottets godkännande idag, säger hon.

– Jag tror inte att det finns någon kulturpolitisk reform under modern tid som har haft en bättre förankring än den nya filmpolitiken.

Kritiserar helheten

Och när det gäller de övergripande målen verkar parterna vara helt överens. När det kommer till hanteringen av ärendet börjar det dock att brista.

– Det vi kritiserar främst är hanteringen av filmpolitiken i sin helhet. Hur man totalt har slängt ut ett filmavtal och sedan, på ett ganska hafsigt sätt har tagit fram en helt ny filmpolitik. Svensk filmpolitik förtjänar mer än en skrivbordsprodukt från kulturdepartementet. Och därför vill nu kulturutskottet att man tillsätter en bred utredning där alla branscher får vara med och även alla politiska partier, säger Olof Lavesson.

DEN NYA FILMPOLITIKEN

Förra året meddelade kulturminister Alice Bah Kuhnke (Mp) att det nuvarande, hårt kritiserade, filmavtalet ska skrotas och ersättas av en ny modell. I regeringens nya filmpolitik, som sjösätts 2017, kommer svensk film finansieras främst genom statliga bidrag. Tidigare har bland annat biljettintäkter använts till att finansiera nya filmer, och för att lösa den frågan ekonomiskt höjs exempelvis biomomsen från 6 till 25 procent.

Samtidigt vill man öka inflytandet från branschen genom tre nya råd: Rådet för utveckling och produktion, Rådet för spridning och visning samt Rådet för filmkulturella frågor.

Regeringen ämnar även arbeta för ökad jämställdhet, mångfald och kvalité inom svensk film. Hur detta ska genomföras i praktiken är ännu oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.