Kungliga biblioteket ger ut dvd-box

Publicerad

En dvd-box med nyrestaurerade Bo Widerberg filmer ges ut. I den återfinns bland annat spelfilmer som tidigare aldrig har varit utgivna i Sverige.

En av finansiärerna och producenterna bakom denna utgivning är Sveriges nationalbibliotek, Kungliga biblioteket (KB).

Kungliga biblioteket (KB) är Sveriges nationalbibliotek och en statlig myndighet som har i uppdrag att samla in och bevara allt tryckt material som ges ut i Sverige. Sedan 2009 har myndigheten även ansvar för att samla in audiovisuellt material från bland annat film, radio, teve och musik.

Nu ger KB tillsammans med filmbolaget Studio S Entertainment ut en samlingsbox bestående av sex dvd:er med Bo Widerbergs spelfilmer i nyrestaurerat skick, samt nyproducerat extramaterial.

Varför har KB valt att gå in i en samproduktion för att ge ut det här samlingsverket?

– Anledningen är att det är viktigt att tillgängliggöra det svenska filmarvet och lyfta fram de svenska regissörervars filmer det inte går att få tag på, berättar Tomas Ehrnborg som är producent och projektledare för KB:s utgivning.

Påkostad produktion

Hur kom idén till?

– Vi hade tagit fram en lista på 10-15 svenska regissörersom vi gärna skulle vilja ge ut. Så när Studio S Entertainment frågade oss om vi ville vara med och producera en box med Widerberg-filmer, så sammanföll det med vad vi ville göra, eftersom han var ett av de hetaste namnen på listan.

Det är inte första gången KB är med och ger ut samlingsverk. 2010 gav KB ut biografin Citizen Schein, inklusive två dvd:er med olika arkivinslag med Harry Schein. 2011 sedan gavs en biografi om Jan Troell ut i samarbete med Norstedts förlag, plus en dvd med Troells kortfilmer i samband med det och 2013 gav man ut Den stora Pilsnerboxen tillsammans med just ovannämnda filmdistributör. Widerbergboxen antas bli en av KB:s mest påkostade produktioner hittills.

– Sverige är ett litet land. Det är dyrt att restaurera ljud- och bildmaterial. Men vi har tekniken in house och därmed kunde vi få ner kostnaderna, berättar Tomas Ehrnborg på Kungliga biblioteket.

Intervjuer med Widerberg

Hur ser den finansiella uppdelningen ut?

– Det är en samproduktion 50/50 på alla plan utom när det gäller det ekonomiska åtagandet, där går vår samarbetspartner Studio S in med en större del. Sedan har vi haft olika roller. Deras roll har varit att marknadsföra och skaffa rättigheterna till filmerna och vår roll har varit att ha hand om den tekniska delen; att digitalisera och restaurera ljud och bildmaterialet. Samt att vi var med i formgivningsprocessen och i produktionen av en del av boxens extramaterial som bland annat består av intervjuer med skådespelare och medarbetare som jobbade med Bo Widerberg och som på olika sätt kan ge en bättre bild av vem han var.

Räknar inte med vinst

Hur fördelas intäkterna?

– Vi har ett avtal där Studio S Entertainment erhåller huvudelen av intäkterna och KB en mindre del. Allt i proportion till ingångsvärderna som är 60/40. Men det är som alltid i sådana här fall, dvs i bästa fall ett nollsummespel. Man kan inte räkna med att ett projekt som detta ska gå med vinst. Men det är inte heller därför vi gör det.

2009 slogs Statens ljud- och bildarkiv (SLBA) samman med Kungliga biblioteket och blev en myndighet. Tomas Ehrnborg tycker att bilden av KB utåt sett ofta handlar om böcker och litteratur, och inte lika mycket om audiovisuella medier.

– De audiovisuella medierna blir lätt lite osynliga, och det här är ett sätt visa att vi inte bara sysslar med arkivering och eftersom vi också har ett bevarandeansvar för allt audiovisuellt material i Sverige så vill vi tillgängliggöra även det här.

Kan bli mer i framtiden

Vad är värdet med att ge ut det här för KB?

– Värdet för KB är att visa att vi också är en spelare på den här kartan. Vi visar att vi har tekniken, know- how och dessutom har vi gjort det tidigare. Men framförallt vill vi bidra till att göra våra främsta regissörer och deras filmer tillgängliga.

Öppnar det här upp för att KB kan göra fler utgivarprojekt av det här slaget?

– Vi tar en sak i taget. Den här verksamheten är ganska liten än så länge. Men om det här projektet slår väl ut,och även om inga beslut är fattade, så finns det anledning att tro att Widerbergprojektet skulle kunna stå modell för framtida insatser, säger Tomas Ehrnborg på avdelningen för digitala samlingar.

Dvd-utgåvan innehåller filmtitlar som Joe Hill, Fimpen, Victoria, Lust och fägring stor samt Widerbergs kritikerhyllade tv-teateruppsättning av En handelsresandes död och Stefan Jarls porträttfilm Liv till varje pris från 1996.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.