Kvarteret Skatan reser till Laholm

Uppdaterad
Publicerad

Betyg: 1 av 5

Regi: Mikael Syrén

I rollerna: Sofia Bach, David Batra och Johan Glans

Frasen ”Jumped the shark” började användas efter ett avsnitt av ”Happy Days” 1977, då skinnjacke-ikonen Fonzie flyttades från sin normala tillvaro i ett nostalgiskt 50-tal till en pajjig dratta-på-arslet situation, där han åker vattenskidor i Los Angeles och hoppar över en haj.

Många menade att ändringen av tonen markerade slutet på nya idéer för seriens manusförfattare. Sedan dess har ”Jumped the shark” blivit ett uttryck att rapa ur sig när en tv-serie tappar sugen och försöker kompensera bristen på inspiration genom att slänga in nya knäppa karaktärer eller flytta originalkaraktärerna till en annan plats. Tänk ”Rene och Mimmi i fjällen”.

”Kvarteret Skatan åker till Laholm” öppnar för liknande kritik. Dels har platsen bytts ut (även om det torra sketchformatet är sig likt) och den nye, intetsägande karaktären Rune fungerar som ursäkt att dra Norge-skämt.

Kanske har ”Skatan”-gänget fått slut på nya idéer, men jag har inte sett många gamla avsnitt och ärligt talat har jag ingen lust heller. Så vem är jag att diskutera seriens eventuella ”utveckling”?

Det jag vet är dock att när ett humorgäng skapar en karaktär som är för dum blir det en förolämpning mot ens egen intelligens att skratta. Ett typexempel är Joey i vänner, vars intellekt är jämförbart med en femåring.

”Kvarteret Skatan” består av fem Joeys, som ibland tar på sig peruker för att spela mot sig själva.

Kristoffer Viita

Se filmens trailer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.