Supertalangen Michael B Jordan. Foto: Nonstop Entertainment

”Last Stop Fruitvale Station”

Uppdaterad
Publicerad

Verklighetsbaserat drama om ung man som blir skjuten till döds av polisen får Kristoffer Viita att lipa.

Det kommer stunder när alla tänker ”Jag måste styra upp min skit”. 22-årige Oscar Grant III bestämmer sig symboliskt nog på nyårsafton. Samma dag blir han skjuten till döds på en tunnelbaneperrong av ivriga pendeltågspoliser.

Det är inte en spoiler.

Filmrecensioner

”Last Stop Fruitvale Station” baseras på en riktig händelse i Oakland, Kalifornien 2008, som gav upphov till enorma protester och upplopp. Filmens inledning visar en autentisk mobilkamerafilm där polisen sätter ett knä i ryggen på den försvarslöse Oscar innan de skjuter honom.

Klippet är lika vidrigt att bevittna som det är ett genialiskt drag av debuterande regissören Ryan Coogler. När vi sedan följer Oscar under hans sista timmar i livet är han redan förlorad. Det är osäkert om dråpet på perrongen hade rasistiska undertoner, men mest av allt är det en läskig illustration av USA:s vapenkåta polismakt, som i allt högre grad har börjat skjuta först och fråga sen. Till och med tunnelbaneplitarna.

På pappret är ”Last Stop Fruitvale Station” en ganska sentimental ”sann historia” ryckt från tidningsrubrikerna (sanningen vaskas alltid lite med blekmedel när den flyttas till duk). Oscars enda negativa drag är att han varit otrogen, men filmen börjar med att han uppriktigt berättar för sin flickvän hur mycket han älskar henne.

Han måste försörja sin fyra år gamla dotter och försöker få tillbaka sitt kneg i matbutiken för att inte falla tillbaka på gräslangningen (och riskera en till vända på kåken). Oscar gullar med dottern, uppvaktar sin mamma på hennes födelsedag och blir ledsen när en okänd hund råkar bli överkörd  (en scen som borde knycklats ihop och kastats i papperskorgen).

Han är perfekt, men samtidigt: Det krävs en psykopat för att inte lipa i slutet.

Mycket är supertalangen Michael B Jordans förtjänst, som obemärkt gör underverk med sitt minspel. Oscars explosioner i raseri känns äkta (en tillbakablick till hans fängelsevistelse gör särskilt ont i magen) och den sorgsna hjälplösheten i hans ansikte ger Oscars inre liv fler bottnar än vad som egentligen finns i manus. Ett imponerande grovjobb som gör Grants minne rättvisa utan att förvandla honom till Jesus.

Även om det är på gränsen ibland.

Dessutom finns hela tiden en kärlek till Oaklands Bay Area som känns långt ifrån hoodfilm om hur hårt det är på gatorna. Ryan Coogler, som själv kommer från Oakland, låter Oscar lyssna på The Jacka och Mistah FAB, lokala rappare från Bay Area, i sin bil. Det betyder något för honom som regissör. Precis som att den stillastående tunnelbanevagnen festar till avlidne legenden Mac Dres hyphyklassiker ”Feelin' myself”.

Bara det är värt ett fett leende, och fyran i betyg.

OBS: Premiären för ”Last Stop Fruitvale Station” har flyttats, och inträffar fredagen den 10 januari.

”Last Stop Fruitvale Station”

Betyg: 4

Regi: Ryan Coogler

I rollerna: Michael B Jordan, Octavia Spencer, Melonie Diaz m.fl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet