Foto: TT

”Låt den rätte komma in” på BBC:s topplista

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Alfredssons film ”Låt den rätte komma in” har kvalat in på brittiska BBC:s lista över de 100 bästa filmerna som gjorts sedan år 2000.

Alfredssons film, som bygger på John Ajvide Lindqvists roman från 2004, hamnade på 94:e plats på listan, som röstats fram av 177 filmkritiker från hela världen och beställts av BBC:s kulturredaktion.

Lynch i topp

Förstaplatsen kneps av David Lynchs ”Mulholland Drive” från 2001, som följdes av ”In the Mood for Love” av Wong Kar-wai från 2000 och ”There Will Be Blood av Paul Thomas Anderson från 2007.

Prisad film

”Låt den rätte komma in” utspelar sig i Stockholmsförorten Blackeberg och handlar om vänskapen mellan en mobbad pojke och en vampyrflicka.

Filmen hade biopremiär 2008 och belönades med fem Guldbaggar. Den vann även priser på en rad internationella filmfestivaler.

En amerikansk version av filmen med titeln ”Let me in” hade biopremiär i USA 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.