Foto: TT

Leigh gör osminkad bild av Turner

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Mike Leigh räknas till giganterna bland britterna. Nu är han aktuell med en film om en annan gigant: Den excentriske 1800-talsmålaren William Turner. Filmen bygger på de sista 25 åren i konstnären liv.

– Under den senare delen av Turners liv, när han utvecklade ett radikalt måleri, började folk som tidigare respekterat honom tro att han blivit galen eller halvblind. De förstod inte vad han höll på med. Vi, med vårt 2000-talsperspektiv, har lätt att förstå, säger regissören Mike Leigh.

Det här är en osminkad bild av den excentriske 1800-talskonstnären, känd för sina storslagna landskapsmålningar. Ett geni som under sin tid var både hyllad och avskydd av såväl allmänheten som kungligheter.

– Jag försöker göra filmer om oss människor, såna som vi är. Varken förskönade eller romantiserade, säger regissören.

”Hade varit fascinerad”

Mike Leigh och ”Mr. Turner” var med och tävlade om Guldpalmen i Cannes tidigare i år.

Tror du att konstnären själv skulle ha gillat filmen?

– Hm… en intressant tanke… Ja, jag tror det. I överhuvudtaget skulle han ha blivit fascinerad av filmmediet, säger Mike Leigh som tycker att Turners konstverk är väldigt filmiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.