Inspelning sv Hugo och Josefin Foto: K Special ”Liten & berömd”

Livet som barnskådis

Uppdaterad
Publicerad

Att vara barnskådespelare har såklart fördelar – att som ung bli tagen på allvar, bli bekräftad och tjäna lite pengar. Men det finns även nackdelar med kändisskap och framför allt med att tvingas leva med sin filmroll livet ut.

– Inger Nilsson som spelar Pippi har fått förhålla sig till sin roll hela livet. Hon har ju hela tiden fått hävda sin identitet som Inger Nilsson och att hon inte är Pippi, säger Michaela Brådhe Henning.

I filmen som Michaela Brådhe Henning har gjort tillsammans med Rex Brådhe, möter tittarna många kända ansikten från förr – men som nu har blivit äldre. Julia Hede Wilkens som spelade Fia i ”Den vita stenen”, Harald Hamrell från i ”Pojken med Guldbyxorna” och Peter Schildt som agerade Kjell i ”Ådalen 31” är några av de som medverkar.

Ingen ekonomisk kompensation

Michaela Brådhe Henning menar att många av skådespelarna inte alltid förstod vad de gav sig in på, och menar att det är problematiskt att stora produktionsbolag fortsätter att tjäna pengar på populära produktioner där barnskådespelarna blivit vuxna men inte blivit kompenserade ekonomiskt.

– Det fanns ju inget tal om arvoden när de var små och det finns inga konrakt om royalties. Det är ju väldigt förförande att bli erbjuden en roll i en film och få vara med på tv, säger hon.

Erkända som skådespelare

Trots baksidorna som följade det tidiga kändisskapet finns det också stora fördelar.

– Många har tyckt det har varit enormt roligt, det är ju inte ofta som barn får bli erkända som vuxna skådespelare, säger Michaela Brådhe Henning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.